Les alt for bare 10 kr!

Å være i Gud

Hvis du ikke finner Gud i kirken, mener Marit Kromberg at du leter på feil sted.

Publisert 25. august 2018

– Jeg tok disse med meg for å demonstrere hvor galt det kan gå når man begynner å skrive om kvekere i avisa.

Marit Kromberg lemper en tjukk bunke papirer opp på bordet. Hun napper to aviser ut fra en stabel av bøker, rapporter og løse ark. Peker på Klassekampen og et intervju med Kvekersamfunnets Oslo-kontakt Penny Heymans.

– Det er overhodet ingenting i teksten som gir grunnlag for den overskriften!

I Norge er det håpløst å forklare hva kvekerdommen er for noe, sukker Kromberg. Håpløst! Nordmenn har ligget for lenge i luthersk marinade.

– Antakelig har Penny snakka om en Gud som ikke ligner den journalisten hadde venta. Og så skriver de «Tro uten Gud».

Kromberg er ikke ferdig. Nå fisker hun fram et eksemplar av Vårt Land, og leser med høytidelig stemme: «Gudsforholdet til kvekerne er sterkt individbasert, de har ikke gudstjenester eller fast liturgi.»

– Vi kommer her hver søndag, til stille andakt. Det er vår gudstjeneste hvis vi skal sammenligne oss med andre. Så nei, vi har ikke gudstjenester slik andre definerer det. Men det mangler ikke gudstjeneste hos oss. For spøk pleier vi å si at gudstjenesten begynner når andakten er over, når vi går ut i tjeneste for Gud. Men det er bare for vanskelig. Det er rett og slett for vanskelig.

Hun ler oppgitt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også