LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

De som skal arve himmelen

Osvald Instebø likte bonde­yrket, og var innstilt på å arve fars­gården i Hordaland. Så ble kallet­ til å forkynne frelsen og Guds ­rikes arv sterkere.

Publisert 23. august 2018

8-åringen har vært evangelist og pastor i 57 år. Fremdeles har han bare én frihelg i måneden. Så lenge helsa holder, og den godt brukte Bibelen henger sammen, har han ingen planer om å gi seg.

Invitasjonene til å tale og synge har bare blitt flere med årene. Over inngangsdøra til det hvitmalte huset hvor vi treffer ham denne søndags­ettermiddagen, står det Betania. Siden starten i 1898 har det vært navnet på forsamlingshuset til Den Frie Evangeliske Forsamling i Rygge kommune i Østfold. Om flyene fra Ryanair har sluttet å ta av fra den nedlagte flyplassen et par steinkast unna, sendes det fremdeles flust med bønner mot himmelen i det gamle gudshuset.

På himmelveien

Osvald Instebø er kveldens gjestetaler, men han synger også åndelige sanger med kona Ragnhild som akkompagnerer på flygelet menigheten nettopp har kjøpt brukt for 20.000 kroner. Her skal hverken det gamle evangeliet, eller de gamle sangene fra strengemusikkens gullalder, gjemmes bort. Arven etter Jesus og de første kristne, men også etter de gamle ildsjelene i Betania i Rygge, skal bringes videre.

– I alle mine år som forkynner har målet vært å få flest mulig med på himmelveien. Nøden for at mennesker skal bli frelst, slik jeg selv i ung alder var så heldig å oppleve, har alltid vært den ­viktigste drivkraften for meg, forteller Osvald Instebø.

Ingen skremsel

Det er ingen svovelpredikant som gjester Betania denne kvelden. Instebø er en nokså lavmælt forkynner. Joda, han smetter inn noen «halleluja!» av og til, men han roper det ikke. Han krydrer i stedet utleggingen av ­Ordet med lun humor. Hverken fortapelse ­eller helvete nevnes med et eneste ord, i hvert fall ikke denne kvelden.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også