Les alt for bare 10 kr!

Åpnet dørene til Bedehusland

To ganger i året er det basar til inntekt for Sjømannsmisjonen på Kjellbotn bedehus i Møre og Romsdal. Gunn Herdis Oftedal Aarseth og Lilly Helene Tangen har smurt rundstykker og kokt kaffe.

Fotograf Erlend Berge har besøkt alle landets fylker og fotografert 250 bedehus i løpet av det siste året. Det ville ikke vært mulig uten bedehusfolket.

Gunn Herdis Oftedal Aarseth og Lilly Helene Tangen fra Kjellbotn bedehus i Møre og Romsdal er to av dem. Skolen i bygda er nedlagt, og bedehuset er et av få samlingssteder for bygdefolket.

– Flere ganger har jeg kommet for seint, sier Erlend Berge til Vårt Land.

Sommeren for to år siden var nesten et sånt tilfelle. Da Vårt Land-fotografen besøkte Søreide bedehus utenfor Bergen for å lage en reportasje om at huset skulle selges, var møtesalen tom og stolene sto stabla langs veggene. Men Berge fikk likevel følelsen av å ramle ned i en visuell gullgruve av falma jesusbilder, hekla duker og bulkete kaffekjeler.

Og han fikk følelsen av at det hasta. At denne kulturarven var i ferd med å forsvinne før noen hadde dokumentert den skikkelig.

Nøkkelpersoner

To år seinere har det blitt bok. Noen av bildene som ikke fikk plass i Sjå, eg kjem snart! Bilete frå bedehusland, er av alle menneskene Erlend Berge møtte på veien, de som hadde nøkkel til bedehuset og låste fotografen inn.

– Jeg har vært avhengig av bedehusfolket, og hadde ikke sluppet inn i husene hvis ikke folk hadde syns at prosjektet var viktig. Nesten alle har vært takknemlige for å få huset dokumentert, sier Berge.

Han har portrettert rundt 40 av dem han har møtt, hovedsakelig folk med en historie eller en sterk tilknytning til bygget: Søndagsskolelærere og styreledere, en kasserer, en emissær, en omreisende sag-spiller.

Flere av dem har vært den siste igjen i den lokale foreningen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også