Les alt for bare 10 kr!

Åpnet dørene til Bedehusland

To ganger i året er det basar til inntekt for Sjømannsmisjonen på Kjellbotn bedehus i Møre og Romsdal. Gunn Herdis Oftedal Aarseth og Lilly Helene Tangen har smurt rundstykker og kokt kaffe.

Publisert 16. august 2018

Fotograf Erlend Berge har besøkt alle landets fylker og fotografert 250 bedehus i løpet av det siste året. Det ville ikke vært mulig uten bedehusfolket.

Gunn Herdis Oftedal Aarseth og Lilly Helene Tangen fra Kjellbotn bedehus i Møre og Romsdal er to av dem. Skolen i bygda er nedlagt, og bedehuset er et av få samlingssteder for bygdefolket.

– Flere ganger har jeg kommet for seint, sier Erlend Berge til Vårt Land.

Sommeren for to år siden var nesten et sånt tilfelle. Da Vårt Land-fotografen besøkte Søreide bedehus utenfor Bergen for å lage en reportasje om at huset skulle selges, var møtesalen tom og stolene sto stabla langs veggene. Men Berge fikk likevel følelsen av å ramle ned i en visuell gullgruve av falma jesusbilder, hekla duker og bulkete kaffekjeler.

Og han fikk følelsen av at det hasta. At denne kulturarven var i ferd med å forsvinne før noen hadde dokumentert den skikkelig.

Nøkkelpersoner

To år seinere har det blitt bok. Noen av bildene som ikke fikk plass i Sjå, eg kjem snart! Bilete frå bedehusland, er av alle menneskene Erlend Berge møtte på veien, de som hadde nøkkel til bedehuset og låste fotografen inn.

– Jeg har vært avhengig av bedehusfolket, og hadde ikke sluppet inn i husene hvis ikke folk hadde syns at prosjektet var viktig. Nesten alle har vært takknemlige for å få huset dokumentert, sier Berge.

Han har portrettert rundt 40 av dem han har møtt, hovedsakelig folk med en historie eller en sterk tilknytning til bygget: Søndagsskolelærere og styreledere, en kasserer, en emissær, en omreisende sag-spiller.

Flere av dem har vært den siste igjen i den lokale foreningen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også