Les alt for bare 10 kr!

«Jeg skal også ligge her»

Det kalles den siste hvile. Men gravlundene er fulle av liv. Bjørg Fredval (76) sitter der og maler med gullskrift.

Publisert 16. august 2018

John Eddie Wahl 1965-2000.

Navnet står nederst på gravsteinen Bjørg maler på. Hun syns det er for ille at bokstavene ikke lyser lenger. Øynene hennes er blanke mens hun fører penselen med stø hånd langs sporene i steinen.

– Det er åtte år siden sist jeg malte. Farger falmer så fort. Men sorgen gjør ikke det. Det er ikke normalt at en sønn dør før moren sin. Sånt blir man aldri ferdig med, fastslår hun.

Sorgen har navn

Først for 150 år siden ble det utbredt at vanlige folk fikk navnet sitt innskrevet på gravsteiner i Norge. Dette hadde sammenheng med innføring av Sunnhetsloven fra 1860, som regulerte virksomheten.

Oslo har i dag 21 gravlunder. Mest kjent er kanskje Vår Frelsers gravlund, der kjente nordmenn som Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Munch er begravet.

Østre gravlund er både nyere, større og litt mindre kjent. Når man kommer inn hovedinngangen blir man ganske raskt møtt av en minneplate i metall, der teksten slutter slik:

«Fang et minne – kjenn et savn, for hver av oss har sorgen navn».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også