LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Den ­gåtefulle kirken

Inne i ­veggene på Tingvoll kirke er det ­lange ganger. En av Norges best ­bevarte middelalderkirker er et ­mysterium i norsk kirkehistorie.

Publisert 13. august 2018

De aller fleste kjører nok rett forbi Tingvoll kirke om de farter rundt på Nordvestlandet. Du skal vite om kirken for å besøke den, for den ligger nemlig ikke ved noen av hovedveiene.

Om du derimot kommer sjøveien over Tingvollfjorden, slik man gjorde før i tiden, er det ikke noe problem å få øye på steinkirken, og det er grunn til å tro at mange har kommet nettopp denne veien. Navnet Tingvoll forteller at den lille bygda på Nordmøre en gang var et svært viktig sted: et tingsted.

Billig bevart

Noen mener at middelalderkirken som skal ha blitt bygget på slutten av 1100-tallet var fylkeskirke i det som den gang var Nordmøre fylke og strakk seg helt til den ytre delen av dagens Trøndelag. Uavhengig av om den var det eller ikke, tyder alt på at det må ha vært en svært viktig kirke.

Tross det, er det ingen som vet verken hvorfor ­eller av hvem kirken ble bygget. Historien er nemlig lite utforsket og derfor også lite omtalt. Likevel er det en av Norges best bevarte middel­alderkirker, og forklaringen på det er enkel:

– Ved det store kirkesalget på 1720-tallet var det et laug av bøndene i bygda som selv kjøpte kirken. Som regel var det bare én rik person som kjøpte kirkene på den tiden, men siden det var en gjeng med fattige bønder, brukte de alle pengene sine på å kjøpe den og hadde ikke noen midler til å pusse den opp. Derfor er den så intakt, forteller Marit Linberg, kirkevergen på Tingvoll.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også