Les alt for bare 10 kr!

Tsarkult: Han var vår frelser

For 100 år siden ble Russlands siste tsar henrettet. Den historiske oppfatningen er at han vanstyrte landet til grunne og revolusjon. En liten gruppe russere mener snarere at han var en frelser.

Publisert 07. august 2018

I 2017 kom en kontroversiell film ut på russiske kinoer. Matilda handler om et forhold som tsar Nikolaj den 2. hadde med ballerinaen Matilda Ksjesinskaja på 1890-tallet, mens han fortsatt var kronprins.
Fra flere hold ble filmen kalt blasfemisk. Parlamentarikeren Natalia Poklonskaja krevde et forbud mot filmen. Og én spesiell gruppe arrangerte demonstrasjoner og sendte trusler til regissør og skuespillere. Minst én kino skal ha blitt brannbombet.

Gudstro

Men hvordan kan det være blasfemisk å mene at tsaren hadde forhold før han ble gift? Han var jo tross alt bare et menneske, med menneskelige lyster. Det er her en gruppe innenfor den russisk-ortodokse kirke mener regissøren og skuespillerne tar feil.
Det dreier seg om de såkalte tsarebozhniki, på norsk: Tsargudstroende.
– De ser på Nikolaj ikke bare som en helgen, men også som en slags frelser. De tror han og tsarfamilien tok på seg Russlands synder, nærmest som en slags Kristus, sier Jardar Nuland Østbø.
Han er førsteamanuensis på Russlandsprogrammet ved Institutt for forsvarsstudier, og har skrevet bok om religion i russisk nasjonal identitet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også