Les alt for bare 10 kr!

Troens uransakelige veier

Én har forlatt prestetjenesten, én har vendt tilbake til den og én utforsker om den kan være noe for henne. Hva foregår egentlig inni dem som mister, skifter og finner tro?

Publisert 03. august 2018

– Noe av det man opplever når man konverterer er ikke så ulikt det å gå ut av et forhold eller en menneskelig relasjon. Når relasjoner som har har betydd så mye for deg og som du trodde skulle gi livet mening går i stykker, så gjør det noe med en. Jeg legger ikke skjul på at jeg har skammet meg, sier Morten Stensberg.

Soknepresten i Grue befinner seg på gamle trakter der han sitter på første benkerad i Stange kirke. Her, i middelalderkirken fra 1250 med majestetisk utsikt over Mjøsa, har han hatt flere begravelser og bryllup.

Spennet

Interiøret i kirken, som altertavlen fra 1652, vitner om reformasjonens inntog i det som en gang var en katolsk kirke. Symbolikken kunne ikke blitt så mye sterkere. For det er nettopp i dette spennet, mellom det katolske og lutherske, at også Stensberg har befunnet seg nesten hele sitt voksne liv.

– Jeg vokste opp i en statskirkefamilie, men konverterte til katolisismen som 21-åring mens jeg hadde siviltjeneste i Mellomkirkelig råd. Liturgien og messen tiltrakk meg, husker jeg. Tre år senere gikk jeg tilbake til Den norske kirke og i 1994 ble jeg ordinert til tjeneste av Rosemarie Köhn, forteller Stensberg.

Der kunne kanskje konversjonshistorien hans ha fått sin avslutning – og slik virket det også ganske lenge. 18 år jobbet han som prest i Den norske kirke (Dnk) her på Stange i Hedmark. Men så, i 2013 skjedde det noe. Han sluttet som prest og ble gjenopptatt i Den katolske kirke.

– På en måte var jeg nok aldri helt ferdig med den prosessen, for jeg tenkte stadig: Hvor hører jeg egentlig til? Jeg har nok alltid følt litt på det spennet og den dobbeltheten mellom det katolske og lutherske. Men det hadde ikke så mye med teologiske enkeltspørsmål å gjøre, det var på mange måter det robuste ved katolisismen som fascinerte meg.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også