Les alt for bare 10 kr!

Bristenes forkynner

Peer Gynt-aktuelle Nils Ole Oftebro tror han er satt på jorden for å skremme folk fra å ta like dårlige valg som karakterene han spiller. Men han tror lynet vil slå ned i ham om han hevder han alltid har levd etter sine egne idealer.

Publisert 04. august 2018

– Jeg har møtt veldig mange personlige kristne­ som aldri har tatt troen sin personlig. De har vokst opp i troen, og glidd fra sine foreldres tro, til søndagsskolen, til en eller annen sangkonkurranse, og så videre og så videre. De har aldri kjent bristen i sitt eget hjerte, aldri skammet seg nok, aldri tvilt nok. Hvis man ikke tviler, da tror man ikke, da mener man at man vet. For noe vrøvl’!

Nils Ole Oftebro sitter framoverbøyd i en lenestol med utsikt over Gålå-vannet i Gudbrandsdalen, 900 meter over havet. Skuespilleren er innkvartert i en flunkende ny fjellhytte i historisk stil. Litt lengre nede i dalen ligger Gålå-vannet, der Peer Gynt-spelet settes opp for tiende år på rad, med premiere denne helgen.

– Se for noen kulisser Gud har gitt oss, roper ­Oftebro og peker utover noen diskledde fjell.

Rømmer

Som i fjor skal Nils Ole Oftebro dele rollen som Peer Gynt med sin sønn, Jakob Oftebro. Nils Ole skal spille den bitre, gamle og innkrøkede Peer Gynt som kommer tilbake til sitt hjemsted og oppdager at ingen kjenner ham igjen. Han har blitt til en god historie.

– Peer har en del penger som gammel, og kommer vel egentlig hjem for å lage et slags mausoleum for sin mor, Åse. Så slår det ham at han skal «gå opp som et fnugg», som Knappestøperen sier det, at han skal dø uten at det er noe igjen etter ham. Da skjønner han at han må finne Solveig, sier Oftebro.

Så, i norsk litteraturhistories kanskje mest berømte scene, kommer den gamle Peer tilbake til Solveig, jenta han elsket, men forlot som ung mann. Peer, som gjennom stykket har innehatt et dusin ulike personligheter, og som har falt ned i alle tenkelige grøftekanter, kommer tilbake til den han har sveket. Og Solveig ikke bare tilgir ham, men erklærer at den egentlige Peer har vært bevart i «min tro, i mitt håp og i min kjærlighet».

– Mange har diskutert hvem Solveig representerer. Jeg mener Solveig symboliserer kjærlig­heten. Da Peer møtte Solveig som ung, rømmer han unna den renheten som hun er, fordi han er feig og har dårlig selvtillit. Han tror ikke hun vil kunne tilgi ham alle hans svik. Men så sier Solveig at det er nettopp det som er kjærlighet: å tilgi, utholde, håpe, tåle og tro alt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også