Les alt for bare 10 kr!

Været eller ikke være

Mens folk koser seg i stekende varme på stranda, teller Veronica Sørensen og Ruben Haganæs ned mot dagen de ikke lenger har 
mat nok til å holde liv i kuene.

Publisert 27. juli 2018

– Det ser ut som det blir regn.

Veronica Fjeld ­Sørensen lener seg fram og ser forbi den store parasollen. Det er nok en sommerdag med nærmere 30 grader i skyggen, men over himmelen glir mørke skyer som ser ut til å være tunge av regn. Kan dette være dagen? Stemmen har et ørlite snev av håp, men samboer 

Ruben Jonskås Haganæs drar henne kjapt ned på jorda.

– Det har det gjort mange ganger, sier han tørt.

Hele sommeren har de sjekka værmeldinger, gløtta opp mot himmelen, venta på været. En dag regna det i ti minutter, men stort sett driver skyene forbi gården uten å slippe ned noe. Området rundt Gjøvik er et av de som er hardest ramma av tørken. Paret har nærmere hundre kuer, men bare fôr nok til å holde ut et par måneder til.

– Det er vondt å våkne dag etter dag med ­følelse av at vi ikke vet hvordan vi kommer i mål, sier Haganæs.

– Vi teller hele tida ned mot den dagen det er kroken på døra. Det er realiteten.

Supersommer

Årets sommer har vært super hvis du liker solslikking og slaraffenliv på stranda. Men for bøndene har den vært skrekkelig. Tørke­rekorden fra 1947 er allerede passert. Årets avling blir antakelig ikke mer enn halvparten av det normale. Over 43.000 dyr mangler fôr. I Sør-Norge er grunnvannstanden historisk lav.

Samtidig som vi leser i avisene om supersommer, knallvær og sydenvarme, og om nordmenn som koser seg med den uventa varme sommeren, herjer skogbranner områder tilsvarende 21.000 fotballbaner i Sverige. I Hellas har minst 82 mennesker mista livet i brann.

Klimaforsker Bjørn Samset mener varmen og tørken så langt i 2018 har vært helt eksepsjonell, og at klimaendringer må ta sin del av skylda.

– Nå har vi også endra på under­lagsklimaet, verden er én grad varmere enn den var for 100 år siden. Det gjør at når denne varmen og tørken først kommer, så blir det verre enn det ellers ville ha vært, sier Samset, som jobber ved CICERO Senter for klimaforskning.

I år har konsekvensene passert det vi har forventa.

– Landbruksnæringa har ikke vært i stand til å forberede seg på dette. Det har bikka over kanten, sier Samset.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også