LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Kunsten å bevitne hverandres liv

Ideen om ekte­skapet har overlevd både ­sekularisering og ­omfattende moralske ­omveltninger. Hvorfor er vi fortsatt så opptatt av å dele ­livet med et ­annet ­menneske?

Publisert 20. juli 2018

Ytterst på Domkirkeodden i Hamar ligger ruinene av Hamardomen dekket av en enorm glasskuppel, som ble bygget i 1998 for å beskytte den historiske arven fra å bli ytterligere ødelagt.

Midt blant de hvite og grå steinmassene står Peter Daatland og Ingrid Indahl. Om noen uker skal de markere at kjærligheten mellom dem skal være til døden skiller dem ad.

«Jeg var solgt»

De traff hverandre for litt over fem år siden, på en privatfest som ble holdt under musikkfestivalen by:Larm. Det oppstod fort god kjemi og uken etter festen dro paret på sin første date. Etter to uker hadde de blitt kjærester.

– Jeg var solgt. Han er en veldig interessant fyr som har mye å by på. Det var mer frykten for at han ikke skulle ønske det samme. Det var en ­nervøs tid. Jeg kan ofte bli for ivrig og jeg snakket jo om at vi skulle gifte oss allerede på tredje date. Jeg kan forstå at jeg var litt intens, sier hun.

– Hva var det som gjorde at du falt for henne, Peter?

– Jeg syntes at Ingrid var veldig vakker, veldig naturlig pen, sier han.

– Kun det, skyter Ingrid inn.

Peter kontrer spontant:

– Ja... Nei, en av de første tingene jeg tenkte var at hun var morsom på en veldig original måte, sier han.

Færre velger å gifte seg 

I den vestlige kulturkretsen er det lite som blir fremstilt som vakrere enn når to elskende gir hverandre sitt ja. Og slik har det foregått i hundrevis av år.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også