Les alt for bare 10 kr!

Rom for det hellige

Klarer moderne kirkearkitektur å bevare det sakrale og kontemplative, eller kommer dagens praktiske behov i veien? – Noen kirker minner mer om en gymsal, sier 
Thomas Thiis-Evensen.

Publisert 18. juli 2018

Da Mortensrud kirke skulle tegnes, kolliderte menigheten og arkitekt Jan Olav Jensens visjoner­ flere ganger. Slik er det ofte når arkitektenes formspråk skal møte en moderne menighets krav.

– Det er et gedigent problem at man vil ha med for mye. Man må være litt tøff, finne ut hva som er viktigst for menigheten og gå ut ifra det. Da følger ofte andre ting etter, er vår erfaring, sier Jensen.

Den prisbelønte kirka er bare én av 50 nye kirker som er vigslet i Den norske kirke siden år 2000, og flere er på vei. Men moderne kirkebygg har blitt anklaget for å la modernismens idealer, kombinert med praktiske hensyn, ta livet av det sakrale og kontemplative.

I dag gir Jensen menighetens preferanser mye av æren for byggets suksess. De ønsket et sakralt rom, og lot ikke andre hensyn komme i veien for målet.

– Utvalget i menigheten savnet det sakrale i moderne kirker. De ville at den skulle være en kirke folk ville gifte seg i, noe som ikke er en selvfølge. De fleste vil gifte seg i en gammel kirke, sier han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også