LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Katedralen i åkeren

Hamar bispedømme kalles «det basilikale bispedømme» med flest basilikaer. Med sine 64 meter er Ringsaker kirke blant de høyeste kirkebygg i landet.

Publisert 13. juli 2018

To vandrere legger fra seg ryggsekkene og går inn i Ringsaker kirke. For pilegrimer på vei til Nidaros har kirken i århundreder vært et stoppested på leden langs Mjøsa. Etter et kort besøk i gudshuset som er viet til Olav den hellige, trasker de videre. En merkestein ved kirken forteller at de har 455 kilometer igjen til domen i Nidaros.
Men en kjapp visitt avdekker ikke det som kirken skjuler. Vårt Land har jaktet på gudshusets hemmeligheter. Likevel:
– Denne kirken reiser flere spørsmål enn vi kan gi svar på, sier Roger Andreassen.
Kantoren er vår guide i det som hevdes å være Norges best bevarte middelalderkirke. Ikke en mørk krok blir gått forbi uten at han kaster lys over den.

Skråplanet

Trer man inn i Ringsaker kirke, havner man bokstavelig talt på skråplanet. Litt overraskende at det går på skeive i en kirke som ligger på flatbygdene, men fra man kommer inn hoveddøra går det motbakke opp til alteret.
Kantor Roger Andreassen har sin egen teori om skråningen: Pilegrimene tar skritt (steps) mot det hellige målet. Her i kirken er det 7 trappetrinn – skritt – opp til alteret. Dessuten er det en opplevelse av å «se oppover», mot det hellige.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også