Logg inn

Speilbilde snudde livskursen

Bente Johnsrud stod alene foran et stort speil, da hun plutselig så seg selv stående i sideskipet i Domkirken i Oslo.

I 17 år har hun vært festivaldirektør og kunstnerisk leder for Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, som startet i går. Ideen til festivalen, som i år har 942 utøvere fra 25 land, fikk hun en mars-dag i 2000.

– Jeg gikk på ski i Jotunheimen sammen med familien min, da jeg sa til mannen min at jeg hadde lyst til å lage en festival med kirkemusikk i Oslo. Han ble nok ikke så overrasket. Sju år tidligere hadde jeg, stikk i strid med det jeg hadde utdannet meg til og tenkt å bli, blitt leder for Oslo Domkor. Mannen min hadde nok sett hvor mye kirkemusikk betydde for meg.

Uvirkelig opplevelse

Bente Johnsruds gode venn, og daværende biskop i Oslo, Gunnar Stålsett var straks med på notene da hun la frem planene for ham. Da Stålsett fikk milliardæren Stein Erik Hagen til å bidra med de nødvendige millionene i startkapital, var ikke Johnsrud sen med å samle et knippe dyktige styremedlemmer som kjapt ble smittet av entusiasmen hennes.

– Var Kirkemusikkfestivalen et kall?

– Nei, det tror jeg ikke at jeg kan si – snarere et ønske om å bidra med noe godt. Jeg så et behov, og grublet lenge over om jeg kunne klare det, og jeg koblet det ikke da til hva som hadde skjedd tidligere i livet mitt. Men i ettertid har jeg ofte undret meg på hvorfor jeg med så stor overbevisning satte i gang alt dette, sier hun ettertenksom.

For at vi bedre skal skjønne det siste, forteller hun om en merkelig hendelse i London for omlag 25 år siden. Foran speilet i boligen til noen venner, opplevde hun noe som var så spesielt, og så utypisk henne, at hun har vært i tvil om hun skulle dele det med offentligheten.

– For meg, som er nokså realistisk, skal det strengt tatt ikke være mulig og oppleve noe så overnaturlig. Men det gjorde jeg, altså: Jeg så jeg meg selv stående i sideskipet Domkirken, mens jeg var i London. Det var uvirkelig, jeg hadde ikke vært ofte i Domkirken på den tiden, og hadde ingen tilknytning til den.  

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også