Les alt for bare 10 kr!

Samisk kunstrevolt

Samiske kunstnere får oppmerksomhet fra hele verden. På Riddu Riđđu-festivalen feires samisk identitet med hardtslående slampoesi.

Publisert 11. juli 2018

Samisk kultur og identitet har vært kjernen i Riddu Riđđu siden oppstarten i 1991. I år er slampoeten Ánná Káisá Partapuoli (23) valgt som festivalens unge kunstner. Partapuolis tekster er ofte politiske, de har rot i samisk kultur og hverdagsliv og fremføres på tornesamisk, en ­dialekt innenfor det nordsamiske språket.

– Jeg har vokst opp med ­samisk som morsmål, men ­hører det ikke så mye i hverdagen. Kunsten er en måte å gi språket videre på, sier Partapuoli.

Språk og identitet

Tornesamisk skiller seg en god del fra det nordsamiske skriftspråket. Det gjør den allerede sjeldne dialekten ekstra sårbar, forteller Partapuoli.

– Vi har alltid måttet kjempe for å beholde identiteten og språket vårt. Derfor ligger det også så nært hjertet, du vil gripe tak i språket ditt og holde det fast, forteller Partapuoli, som er oppvokst i Skånland i Sør-Troms.

Partapuoli har gått på kirkemusikklinja ved Norges Musikkhøgskole og tar nå lektorutdanning i Tromsø. Bevegelsen fra kirkemusikk til slampoesi – en ofte radikal og direkte, muntlig poesiform – kan virke drastisk. Men interessen for rim og dikt har vært der hele livet.

– Jeg har skrevet egne dikt på rim i mange år. Etter hvert har jeg oppdaget slampoesi som kunstform og som en måte å nå ut til flere på, forteller Partapuoli.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også