Logg inn

En sekulær såmann

Psykologi, religion og myter flyter over i hverandre i Jordan Petersons univers.– Peterson har fått meg til å tenke annerledes om Bibelen, sier psykolog Thomas Haarklau Kleppestø.

Fra et glassvindu i Uranienborg kirke fortelles lignelsen om såmannen, malt av Emanuel Vigeland. Vi ser solen stige opp over steingrunnen der såmannen har sådd kornet sitt, men kornet har svidd og visnet, fordi det ikke fikk slå rot. Omgitt av moralske og pedagogiske bibelfortellinger i kunstform, møter vi prest Jo Hegle Sjøflot. Han er kledd i dongeri og har håret samlet i en såkalt «man bun». Passer han inn i den typiske Peterson-lesende kategorien? For det er jo en type, skal man tro debatten som har versert rundt den kontroversielle kanadiske psykologiprofessoren. Frustrerte, unge menn i ufrivillig sølibat, og utdankede hjemmesittere.
Mens vi fotograferer leter en av prestens tre sønner etter pokémon bak alterringen, før moren, Sjøflots kone, kommer og henter ham. Sjøflot virker heller ikke spesielt frustrert, eller bitter på verden, en annen gjennomgående karakteristikk av disiplene til Jordan Peterson.
– Det er jo litt artig at Peterson har klart å erte på seg så mange venstresideakademikere, humrer Sjøflot.
– Det er litt som om hjernevaskdebatten har blitt global.
Debatten han viser til er knyttet til programmet Hjernevask, som i 2010 førte til amper stemning blant norske akademikere da det løftet frem en rekke kontroverser knyttet til arv og miljø, og biologisk kjønn.

ANNONSE

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også