LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

En veslevoksen drop-out

Når og hvordan blir man egentlig voksen? Linn-Elise Øhn Mehlen (26) droppet ut av videregående, og ble leder for Rød Ungdom. Etter fire år i toppvervet endte hun på dagpenger. – Det er større rom i dag for å være usikker på hva man vil gjøre med livet sitt, sier hun.

Publisert 05. juli 2018

Bruker unge mennesker lenger tid på å bli voksne enn før? Og er det egentlig greit å være tenåring til man er tretti?

Linn-Elise Øhn Mehlen er vestkantjenta som ble leder for Rød Ungdom, men er også privatskoleeleven som droppet ut av videregående skole. 

Nå har hun gitt seg i ungdomspolitikken, og endelig fått studiekompetanse – i en alder av 26 år. Selv om hun drømte om å bli både rallycross-sjåfør og høyesterettsjustitiarius som barn, har hun gått nokså planløst inn i voksenlivet. Angrer hun på det? Langt i fra.

Men den amerikanske psykologen Meg Jay er en av dem som bekymrer seg for at unge venter med å ta viktige veivalg i tjueårene. Hun har skrevet boken The Defining Decade: Why Your Twenties Matter. Jay mener at tjueårene er en gyllen anledning til å ta valg som fører til gode liv, men at mange unge ikke forstår hvor viktig dette tiåret er for dem.

Hun mener at det er holdningene i samfunnet og rådene, eller mangelen på disse, som forvirrer de unge voksne. Beskjeder som «du lever bare én gang», eller «slapp av, du har god tid» er ofte godt ment, men kan føre til at unge mennesker føler at de har bedre tid enn de egentlig har til å bli voksne.

Planløs revolusjonær

Øhn Mehlen er lyshåret og kledd i avslappet toppbloggerantrekk. Som hos den skjortekledte Rødt-lederen Bjørnar Moxnes er det ingenting som vitner om kommunisme, revolusjon eller avskaffet eiendomsrett i klesstilen.

– Det er sikkert veldig vanlig for folk å se seg rundt og tenke «hvor skal jeg være om ti år?». Men jeg har ikke tenkt på den måten. 

Planen har blitt litt til på veien. Jeg vet jo at det er veldig mange som gjør noe som de ikke liker. Jeg har jo vært heldig som har vært leder i en ungdomsorganisasjon, og har holdt på med hobbyen min, fremfor å ha en vanlig jobb, sier Øhn Mehlen.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også