Les alt for bare 10 kr!

Ei ­klassedelt kirke

Gildeskål gamle­ kirke gir innblikk 
i ei tid da ­barselkvinner var urene og de fattige måtte 
sitte på lemmen.

Publisert 02. juli 2018

Se for deg konfirmasjonsdagen din. Kirka er full, presten streng. Smilet er stivt, nervene kniper i magen.

Så besvimer en av medkonfirmantene dine. Bang, rett i bakken. For under kirkegulvet, rett under der du står nå, hviler bygdas tidligere prester. Det har de gjort i mange år.

Og nå har liklukta nådd nesa di også.

Tre hundre år

I 1710 slo lynet ned i spiret på Gildeskål kirke om natta. Alt treverk brenner opp. Bare to nakne murer står igjen. Kirka blir utvida med en korsarm mot sør og hele interiøret fornyes.

Takket være denne brannen, er det som å gå 300 år tilbake i tid når du i dag besøker Gildeskål gamle kirke. Selv om selve kirkebygget er betydelig eldre, har den landets best bevarte kirkeinteriør fra 1700-tallet.

Den gamle steinkirka ligger ved tettstedet Inndyr. I området rundt kirka finnes spor etter bosetninger tilbake til jernalderen. Stednavnet antyder at dette var åsted for store gilder. Selve kirke­bygget ble antakeligvis påbegynt på slutten av 1100-tallet. Den ble bygd i hvit marmor, henta fra ­lokale brudd.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også