Logg inn

Ei ­klassedelt kirke

Gildeskål gamle­ kirke gir innblikk 
i ei tid da ­barselkvinner var urene og de fattige måtte 
sitte på lemmen.

Se for deg konfirmasjonsdagen din. Kirka er full, presten streng. Smilet er stivt, nervene kniper i magen.

Så besvimer en av medkonfirmantene dine. Bang, rett i bakken. For under kirkegulvet, rett under der du står nå, hviler bygdas tidligere prester. Det har de gjort i mange år.

Og nå har liklukta nådd nesa di også.

Tre hundre år

I 1710 slo lynet ned i spiret på Gildeskål kirke om natta. Alt treverk brenner opp. Bare to nakne murer står igjen. Kirka blir utvida med en korsarm mot sør og hele interiøret fornyes.

Takket være denne brannen, er det som å gå 300 år tilbake i tid når du i dag besøker Gildeskål gamle kirke. Selv om selve kirkebygget er betydelig eldre, har den landets best bevarte kirkeinteriør fra 1700-tallet.

Den gamle steinkirka ligger ved tettstedet Inndyr. I området rundt kirka finnes spor etter bosetninger tilbake til jernalderen. Stednavnet antyder at dette var åsted for store gilder. Selve kirke­bygget ble antakeligvis påbegynt på slutten av 1100-tallet. Den ble bygd i hvit marmor, henta fra ­lokale brudd.

Kjøpte plasser

Det er søndag, og kirka er full. I dette rommet forkynner presten budskapet om at alle er Guds barn, men i kirkebenken er rangordningen klar: Jo rikere du er, jo bedre plass har du.

Hver gård har sin egen innelukkede kirkebenk. Helt foran sitter odelsgårdene.

På 1700-tallet kan de rikeste i bygda kjøpe seg egne innebygde losjer, såkalte stoler. I dag minner de rødmalte gittervinduene mer om bur, men her kunne altså bygdas bedrestilte sitte i fred og se gudstjenesten. Helt foran, nærmest koret, er stolen til prestefrua og barna.

ANNONSE

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også