LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Sterkest er 
den som 
lader alene

I fremmedordet introvert* fant Hans Eskil Vigdel en nøkkel til seg selv. – Det var dyrekjøpt og har tatt et helt liv, sier 38-åringen.

Publisert 25. juni 2018

Fra Henrik Ibsens En folkefiende har vi sitatet «den sterkeste mann i verden, det er han som står mest alene». Fra Hans Erik Vigdel får vi et annet: «Sterkest er jeg om jeg får ladet batteriene alene.» Hans erfaringer og innsikter er blitt til boka Ingen introverte i himmelen. Det introverte mennesker gjenkjenner hos hverandre er behovet for alenetid.
– Det aller mest slitsomme er small talk med folk jeg ikke kjenner i selskaper eller i foajeen etter en gudstjeneste. Det er kjipt, for jeg ønsker ikke å bli sliten så fort, men jeg har lært meg å
 akseptere at sånn er det noen ganger, sier han.

LES ANMELDELSEN AV BOKEN HER: Mennesket i mengden

Harde år

Vigdel vet at han verken er a- eller u-sosial. Som ungdomsdiakon i Sola menighet er det jobben hans å være mye sammen med andre. Men alene-tid er helt avgjørende. Vigdel frykter at det er mange introverte som drukner i de store menighetsfellesskapene som heier fram de ekstroverte idealene. Han skriver om den skjulte menigheten som består av dem som velger bort et slikt fellesskap, og har valgt boktittelen for å provosere.
– Som introvert kjenner jeg meg igjen både i at jeg er mindre opptatt av fart og spenning og belønninger, og i at jeg lett
føler meg overstimulert når det er mye som skjer. Når jeg er overstimulert, blir jeg sliten, og da kommer lett de mørke tankene snikende, forteller Vigdel.
Etter en kristen oppvekst og en gjennomgripende åndelig erfaring som 17-åring, gjorde Vigdel tung førstegangstjeneste i
Jesus Revolution Army (JRA).
Etter VGTV-serien Frelst stod han, sammen med programskaperen Rut Helen­ Gjævert, også i front i oppgjøret som fulgte. I januar i år fortalte han her i avisen om de tre og et halvt årene i krigen og hva det kostet ham å bryte for 13 år siden.
– Jeg var sikker på at jeg hadde skuffet Gud. Det var som å være i fritt fall. Da alt det var borte, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre med livet mitt. Heldigvis begynte jeg å snakke med folk jeg stolte på, sa han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også