Logg inn

I lære hos en mester

Det er fremdeles varme i Snåsamannen Joralf Gjerstads (90) hender. Et tjuetalls prester fikk audiens. De vil ta helbredelses-arven hans videre.

Joralf Gjerstad sitter på plassen der han satt som klokker i Snåsa kirke. Den eneste forskjellen er at han nå sitter i rullestolen sin, litt sammensunket. Rett imot ham står kirkens tre meter høye Kristus-statue i marmor og retter armene mot ham.

Salmene kan han utenat. Han har valgt dem selv.

Klokkerbønnen

Det er morgenmesse en helt vanlig fredag formiddag tidlig i mars. Et trettitalls personer sitter i kirkebenkene. De aller fleste er prester i Den norske kirke og i Sjømannskirken. De vet at de er med på noe spesielt. Mannen i rullestol er en legende.

Snåsamannen trilles fram til koret i kirken og tar fram briller. Fra et ark leser han den gamle klokkerbønnen, som han framførte hver gang han i de 16 årene han var klokker i denne kirken: «Herre, jeg er kommet inn i dette ditt hellige hus…». Høyttalere kringkaster tydelig den ellers svake stemmen. «Herre lukk nå opp mitt hjerte ved din Hellige Ånd, så jeg ved ditt ord kan sørge over mine synder, og tro i liv og død på Jesus…»

Når messen er over, tar folk bilder av ham framfor altertavelen fra 1680. Han ser på dem med et rolig blikk, forstår at de vil ha med et minne.

– Du har gjort en stor gjerning for Gud, sier en prest til ham på veit ut av kirken.

– Jeg er kjent over hele landet, konstaterer Joralf Gjerstad.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også