Les alt for bare 10 kr!

I skyggen av Wilders

Tolv syriske menn gjorde Jacky de Wije til ­aktivist. Hun vil ikke ha dem i nabolaget.

Publisert 15. mars 2017

T-banen durer utover det flate landskapet. 20 minutter unna sentrum av Rotterdam ligger i bydelen Hoogvliet.

Dette er en forstad til Rotterdam som flere har flyttet fra for å slippe det multikulturelle bylivet i Nederland. Når valget blir avholdt i morgen er det likevel innvandring som står på dagsorden. Også her ute i forstaden.

Små steinhus, hester og sauer,­ lite trafikk. Jacky de Wije står klar på stasjonen med en knallgul, liten bil.

– Du finner ikke fram, skjønner du.

Ingen informasjon. Hun bor hun sammen med moren Kathleen­ og datteren Samantha. I oktober i fjor ble de Wije plutselig, og for første gang, politisk engasjert. Det ble bestemt at tolv syriske flyktninger, alle menn, skulle bosettes i Hoogvliet. En søndag kveld satte hun seg ned og skrev om det på Face­book. Morgenen etter hadde­ hun fått tusen støttemeldinger. Jacky de Wije forteller­ at de ikke fikk ­informasjon, bare noen husstander­ fikk brev med beskjed om at det snart kom flyktninger til bydelen.

– Altså, de har dratt fra konene sine. Hvem gjør det? Det er ikke bra at så mange går rundt i et så lite område som vårt. Mennene går på gata, de er traumatiserte, det er ingen hjelp å få fra psykologer, heller. Det er mange barn her, sier hun.

Flere hundre møtte på folkemøtet i idrettshallen. Lokalpolitikerne var der.

– Hva med sikkerheten, sa vi. – Det må dere fikse selv, sa de. Det utviklet seg raskt, folk var rasende, nærmest jagde politikerne ut døra. De måtte rømme lokalene. Folk kastet ting etter dem.

– Jeg ble redd. Jeg hadde det på følelsen før møtet, og sa at nå må vi ikke lage bråk. Men det ble det, sier de Wije.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også