Les alt for bare 10 kr!

Første stavkirke på 900 år i Nord-Norge

I Målselvdalen er tømmeret blinket ut til en ny stavkirke på Trondenes.

Publisert 14. mars 2017

Sør-Troms Museum bygger middelaldergården Allmenningr på Trondenes ved Harstad. Byggingen av årestua startet i fjor, og et tun med fire bygg skal stå ferdig i løpet 2018. Sammen med årestua vil stavkirka være det viktigste bygget. Tunet skal bli et levende klasserom der man kan lære om kristningen av Norge. Det er gått 903 år siden kong Eystein fikk bygd ei trekirke på Trondenes. Dagens steinkirke er trolig fra 1400-tallet.

Om alt går etter planen, drar museumshåndverker Thor Larssen og hans kolleger til Målselv i september for å felle tømmeret til kirken. Han forbereder seg grundig. I to år har han studert tradisjonshåndverk på NTNU i Trondheim. Der i byen står Haltdalen stavkirke på museet, en kirke som har vært kopiert fire ganger. Stavkirka på Sverresborg stod opprinnelig i Haltdalen der den trolig ble bygd i 1170-årene.

Smir verktøy

For å være best mulig skikket, følger han nå et bachelorprogram. Hver bygningsdetalj og hvert verktøyspor i kirka fra Haltdalen blir studert. Deretter smir de verktøyet. Treverket blir gjennomanalysert. Thor Larssen er dypt fascinert over muligheten han har til å gå så grundig til verks.

– Jeg ser nå at jeg har gjort mye museumshåndverk som jeg ikke er stolt av, sier Larssen.

Ikke minst i valg av materiale er avvikene store fra da og nå. Under tidligere kopieringer av stavkirken har man gjerne brukt maskinvirke. Nå skal det hele kløyves med øks. Hvert bord i gulv og vegger skal hugges slette med kopier av originale verktøy.

Larssen innrømmer at håndverket hans i for stor grad har handlet om å få ting til å se ut som det var før. Dagens håndverk handler om å sette opp vegger som ikke skal stå lenger enn 60 år. Nå studerer han vegger som har stått i mange hundre år.

– Det er trasig at det bare er pris som bestemmer, sier han.

Student Thor Larssen borer en dendroprøve av ei furu i Målselv. Student Pål Sneve Prestbakk følger med. Furua gir materiale til ei stavkirke. Foto: Roald Renmælmo

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også