Les alt for bare 10 kr!

‘Tradisjonen sitter i hjertet’

I 30 år har Oslos jødiske alders- og sykehjem tilbudt pleie og fellesskap. – Stedet man bor, er også Guds hus, sier Martin Meholm (102).

Publisert 21. juni 2018

– Synagogen har jeg gått i helt siden ungdommen, da jeg sto bar mitzwa.

Martin Meholm (102) lever tett på Oslos jødiske trossentrum. I 1994 fikk han sin egen leilighet i jødisk bo- og seniorsenter på St. Hanshaugen, vegg i vegg med byens synagoge.

Den sterke tilknytningen var avgjørende for at han valgte å flytte fra Hovseter og hit etter at kona gikk bort.

– Og så var det viktig at søsteren min bodde her, selvfølgelig, forteller han.

Med 24 års fartstid er Meholm den av beboerne som har bodd lengst på aldershjemmet. Det vil si store deler av senterets trettiårige historie.

Tradisjon og fellesskap 

Hele sitt liv har Meholm tatt beina fatt. Gått frem og tilbake fra Hovseter til jobben som servitør på nå nedlagte Restaurant Scandinavie i Karl Johans gate. Fra bord til bord i arbeidstiden, på tur i skauen etter jobb. 

Nå vil ikke beina bære ham lenger, og det blir sjeldnere at han kommer seg i synagogen.

– Men bønnene kan jeg si her hjemme. Det heter seg at stedet man bor, også er Guds hus. Jeg holder tradisjonen ved like. Den sitter i hjertet. Og her oppe, sier han, og peker på hodet.

Leiligheten har kjøkkenkrok og egen balkong ut mot gaten. Veggene er dekket av familiebilder om malerier. Tre av dem malt av Jakob Weidemann.

– Dronningen er fan av Weidemann, smiler han.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også