Logg inn

Livets drama

Den nyslåtte doktor philos Mette Nygård (83) tror krigen for henne ble et traume. Nå vil hun gjerne skrive mer om sjeletap.

– Hvis jeg plutselig siger sammen og er likblek, da kan du ringe 113.

83-åringen var helt fin da hun gikk en tur i går kveld. Men nå i dag stikker det av smerte i den ene siden. Mette Nygård virker som vennligheten selv, og den lekne eventyrstemmen høres ikke sint ut, men det gremmer den tidligere legen at hun ikke skjønner hva det er.

– Au. Jeg kan godt tåle å feile noe hvis jeg skjønner hva det er. Nå har jeg puttet i meg litt paracet. Det kan være et ribbein som har fått en brist. Det får gå som det kan, sier hun.

Klare det

Det er to uker siden hun disputerte for doktorgraden på Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. I leiligheten hennes i Bærum ligger bøkene i stabler, og bokhyllene er ikke akkurat tomme de heller. Oversetteren, forfatteren og psykiateren med en fortid i kloster, må ta jevnlige raid for å holde nede mengden av trykte saker i huset. Nå har hun ikke hatt tid til å rydde skikkelig på fire år på grunn av doktorgraden.

Nygård er den eldste som noen gang har tatt doktorgrad i Norge. Ifølge prodekan Hallgeir Elstad var den nærmeste 82.

– 82 er peanuts, sier Nygård.

Hun legger til at det jo er bare tull, dette at hun er den eldste, selv om det er sant. Hun sier også at det er tull å ta doktorgrad, men det er vel ikke sant.

ANNONSE

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også