Les alt for bare 10 kr!

Møter rasismen med rak rygg

I alle sine 30 år har hun levd, drømt og ­snakket på norsk. Nå har hun skrevet boka som begynner slik: «Gjennom heile oppveksten i dei kvite heimane kalla dei oss negerbarna».

Publisert 14. november 2018

Camara Lundestad Joof har skrevet sin første bok – Eg snakkar om det heile tida. Med stor kraft forteller hun at norsk rasisme svir. I dag blir den 90 sider tunge­ pamfletten lansert i Samlagets nye bokserie «Norsk røyndom».
Joofs norske virkelighet har tidvis vært brutal. Å bli funnet forslått i veikanten som 14-åring var ikke det verste. Blant rasismens ytringer kan hverdagens små stikkpiller være verre.
– Å bli plassert av den gamle dama på toget levde i meg lenge, forteller Joof på telefon fra Berlin.

Første klasse

Snart er hun i gang som husdramatiker på Dramatikkens hus i Oslo. I Berlin er hun med på en eksperimentell teaterforestilling. I dag er hun tilbake til boklansering i Oslo.
I boka skriver hun: «Ved sida av å skrive og å stå på scena jobbar eg som kunstnarisk og politisk rådgivar for departement og for institusjonar, både i Noreg og i Europa. Eg får ofte høyre at eg er så oppløftande å jobbe ­saman med, fordi eg forstår mangfald og integrering, og strukturell ­rasisme, postkolonialisme, kommunikasjonsstrategiar og ­marknadsføring, men at eg samtidig er kvit, så dei forstår meg. Eg er ikkje kvit. Dei seier at det var meint som ein kompliment. Eg svarer at eg ikkje aspirerer til å bli kvit. Ikkje no lenger.»
Både som kunstner og som ­internasjonal kulturrådgiver opplever hun å bli møtt med utstøting av simpleste sort. Som da hun møtte dama på toget. Den fortellingen utgjør bokas ­korteste kapitel.


Eg går på toget frå Stockholm til København. Eg legg bagasjen min på hattehylla. Ei kvinne ­lener seg fram og seier:
Unnskyld, men det er reserverte­ sete på toget. Eg ser på henne.
Ho seier: Dette er første klasse.
Ja, seier eg. Eg held fram med å sjå på henne.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også