Les alt for bare 10 kr!

Rotløs i liten leilighet

Forfatteren og lyrikeren Jan Jakob Tønseth likte å skrive mens han hørte skrittene til kona Grete i etasjen over. Da kona døde og barna flyttet ut, ble stillheten i det store huset så øredøvende at han flyttet.

Publisert 31. may 2018

Jan Jakob Tønseth skriver nye dikt – for hånd - i stua i en liten leilighet på Sagene i Oslo. Han er nyinnflyttet, og har ikke vent seg til å bo der. Han håper at han snart vil gjøre det. For et halvt år siden satt han fremdeles og skrev i et stort og romslig trehus, med flere tusen bøker i hyllene rundt seg. Nå har han gitt bort eller kastet de fleste bøkene. Han har ikke lenger plass til dem. Grimbergs samlede havnet på Frertex.

– Da jeg var ung hadde jeg ikke problemer med å sitte mutters alene på en liten hybel og skrive. Etter å ha bodd romslig, og med andre mennesker i huset i mange år, oppleves det veldig uvant og skulle jobbe alene i et lite rom igjen, innrømmer forfatteren.

Hun var der

Mye er blitt annerledes for forfatteren som fikk Cappelenprisen i 2002 og Doblougprisen i 2007. På den tiden skrev og levde han fremdeles i huset med tre etasjer og 150 kvadratmeter i Våghalsen 2 i Oslo.

Før kona døde for ti år siden, tilbrakte han de fleste dagene i husets skrivestue i kjellerrommet - mens hun var på jobb som korrekturleser i Dagbladet. Når hun var hjemme, var de enten sammen i stua, eller han fortsatte å skrive mens hun gjorde andre ting i huset.

– Det var godt å høre at Grete var der. Høre skrittene hennes. Eller bare å vite at hun var der. Det eneste som ødela konsentrasjonen min, var når hustelefonen ringte i første etasje - og den var til meg.

– Levde du og kona di i stor grad livene deres i hver deres etasje?

– Nei, ikke hele tiden. Siden jeg av natur er introvert, og Grete var det motsatte, hadde jeg likevel ikke det samme sosiale behovet som henne. Hun ville gjerne ut, jeg kunne like gjerne være hjemme. Samtidig var jeg jo klar over faren for å være asosial, humrer Tønseth.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også