Logg inn

Hele byrden på menneskets skuldre

Når Gud defineres ut av kulturen og menneskers liv, kommer prestasjonspresset, terapikulturen og selvopptattheten inn for fullt.

Professoren vil gjerne ut og gå. Han setter fra seg vesken hos en kollega som sitter i skyggen i sommervarmen utenfor Det teologiske fakultet i Oslo. Skoene klikker av håndlagd kvalitet.

For tiden er det mye snakk om prestasjonspresset særlig de unge lever med. Marius Timmann Mjaaland mener at det helt klart er en tendens i tiden, og at det gjelder flere enn ungdommen.

– Jeg kjenner meg igjen i de tendensene. Det er ikke noe som bare gjelder andre. Det gjelder vel så mye en selv, sier Mjaaland, som er professor i religionsfilosofi ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo.

Roten til det verste

I sin bok Systematisk teologi skriver Mjaaland om «synden som forsvant», og at den dype og oppriktige erkjennelsen av tilkortkommenhet som uttrykkes i salmer fra 1600- og 1700-tallet nå framstår som uvirkelige stemmer fra en fjern fortid.

ANNONSE

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også