Les alt for bare 10 kr!

Vil ha gravplass for 796 døde barn

I 1961 stengte 
dørene til mødrehjemmet St. Mary’s. Hobbyhistorikeren Catherine Corless fant de umerkede, hemmelige 
gravene til barna som døde der.

Publisert 28. may 2018

– Merket du noe da du gikk over lekeplassen? Under ligger bokser med døde barn, det er så tragisk, sier Catherine Corless på telefon.

Da vi var der et par uker tidligere, var mai-formiddagen stille, bare et par hunder som bjeffet. Den store, asfalterte lekeplassen var tom midt i skoletida.

Lekeplassen, og sosialboligene­ som rammer den inn, er på ­tomta der St. Mary’s mor- og barnehjem en gang sto. The home, ble institusjonen kalt, og ligger i byen Tuam, et par timers kjøring fra Dublin. Hobbyhistorikeren Catherine Corless fant etter flere års arbeid ut at nesten 800 barn kan være begravet her, uten kister, i en gammel, forlatt septiktank. Da historien ble kjent i 2014, sendte det sjokkbølger gjennom Irland. Det var så ille at noen ikke trodde det kunne være sant.

Men det var det.

Skam 

Det nonnedrevne hjemmet for ugifte gravide har blitt en påminning om hvordan den katolske kirka, og samfunnet forøvrig, behandlet de som falt utenfor: de falne kvinnene, som ble gravide uten å være gift. Det var en skam, for dem, familiene og samfunnet.

Medier fra hele verden har de siste årene skrevet om The home – det har kommet fjernsyns­dokumentarer, filmer, radio. 

Det mener Catherine Corless har vært helt avgjørende.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også