Les alt for bare 10 kr!

Kulturkatolikken

Uansett hvor i verden hun befinner seg, 
kan Lan Marie Nguyen Berg gå i kirka og føle seg hjemme.

Publisert 26. may 2018

Hun er elleve år og alene på gata i Hanoi. Foreldrene er på besøk hos en bekjent, og Lan Marie Nguyen Berg har fått lov til å gå til nærmeste kiosk for å kjøpe godteri. På veien passerer en mann som har ­amputert begge beina, antakelig på grunn av skader han har fått under Vietnamkrigen. Gata er skitten, det ligger glasskår på bakken. Mannen kommer hoppende på hendene. Berg legger merke til at han ikke har hansker.

Dagen etter, når familien kjører sykkeldrosje gjennom byen, ser hun enda en mann uten bein. Han drar seg etter armene mens beinstubbene sleper etter ham langs bakken. 11-åringen tenker at det må være enklere å hoppe på hendene, da blir du i hvert fall ikke så skitten. Så får hun øye på den lille gutten som går foran ham med en kopp og ber om penger.

– Da skjønte jeg at dette like gjerne kunne vært mitt liv, sier Berg.

Unge katolikker

Kontoret lukter kantine. Lan Marie Berg unnskylder seg.

– Jeg må spise, jeg har ikke rukket det ennå.

Hun lar skjea stå rett opp mens hun tar store slurker rett fra det ubleika pappbegeret med dampende, gul suppe. Den ser definitivt kjøttfri ut.

Hun hadde vært politiker et drøyt halvår da ­Miljøpartiet De Grønne (MDG) ble hovedstadens tredje største parti. Nå sitter Berg helt øverst i det vestre tårnet i Oslo Rådhus og har ansvar for ­kollektivtransport, brannvern, avfallshåndtering og vann og avløp. Fra kontorvinduet kan byråden for miljø og samferdsel se ned på Rådhusplassen, som er bada i sol på en usedvanlig fin maidag.

Mange andre politikere har bakgrunn fra et ungdomsparti. Lan Marie Berg var medlem av Norges unge katolikker. Det er kanskje ikke så ulikt. Begge steder handler om fellesskap og å møte folk fra hele landet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også