Logg inn

Det store, splittende spørsmålet

Katolsk samvittighet kolliderer med liberale verdier når irene skal stemme over om de vil beholde sin strenge abortlov. På lands­bygda er skillelinjene sterke.

Et hvitt tøystykke legges forsiktig over nattverdskalken. Siveen­ Bradley (bildet) gjør i stand til kvelds­messe i St. John-kirken i Ballinasloe, et par timers kjøring vest for ­Dublin.

Tre uker før folkeavstemningen­ der irene skal stemme over om de vil beholde abortloven, er den lille byen tapetsert med laminerte plakater. De henger på lyktestolper, oppslagstavler, gjerder og vegger:

«En av fem babyer drept i England. Stem nei.»

«Noen ganger trenger en privatsak offentlig støtte.­ Sammen for ja.»

Før var Bradley frivillig sju kvelder i uka. Nå har hun kuttet ned. Det er så mye fælt som har skjedd i den katolske kirka, men hun er nå her likevel. Mest for å hjelpe de gamle og ensomme som kommer hit.

– De trenger noen å snakke med, stakkars folk.

25. mai skal hun stemme nei til å endre abortloven i Irland.

– Det er på grunn av samvittigheten, jeg er ­katolsk oppdratt, vet du. Jeg har en niese som er funksjonshemmet, tenk om hun hadde blitt abort­ert bort, sier Siveen Bradley.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også