Les alt for bare 10 kr!

Aktivismen som ble ­fortiet

Først i dag ­snakker man høyt om hvilken­ rolle katolske ungdoms­bevegelser spilte i maidagene 1968. Men kampen deres er 
på ­ingen måte over.

Publisert 07. may 2018

Le voilà! Le voilà! Regardez! Sangen til det røde flagg stiger opp fra Møllergata i Lille, men flaggene de bærer på selv er hvite. Med tre bokstaver: JOC. Det er 1. mai og den lille gruppen setter kursen mot Barthélémy Dorez-plassen. De slutter seg til togpersonell, fabrikkarbeidere, studenter, kommunister, og andre som marsjerer gjennom den gamle industribyen med harde rop mot Emmanuel Macron. Folk er sinte på den franske presidenten. Derfor protesterer de – ikke bare i dag.

– Arbeiderne streiker, og på universitetene ­demonstrerer studentene. Jeg vil si at vi nesten er i samme situasjon i dag som i 1968, sier Guillaume Fache, en av «jocistene». Han hører til Jeunesse ouvrière chrétienne, kristen arbeiderungdom.

Blindflekken

Det er 50 år ­siden maimåneden som rystet det franske samfunnet i grunnvollene. Men det som lenge har vært ukjent, er hvilken rolle ­jocistene og andre katolske ungdomsbevegelser spilte – både i opptakten til 1968 og underveis mens opprøret rullet.

Først nå har man fått empirien: Da forskere ved Sorbonne gjennomførte intervjuer med 400 tidligere aktivister, blant annet her fra Lille, fant de oppsiktsvekkende tall. Forskerne grupperte aktivistene i tre: Syndikalister, altså fagbevegelsen, feminister og det alternative venstre.

I den siste gruppen viste deg seg at 40 prosent hadde bakgrunn fra den katolske speiderbevegelsen, 43 prosent fra den kristne studentorganisasjonen JEC, og 20 prosent fra JOC.

– En blindflekk i historiskrivingen, er hva historikeren Denis Pelletier kaller kirkens rolle under 1968.

Han er aktuell med boken Mai 68, raconté par des catholiques – Mai 68, fortalt av katolikker. Den er en av flere nye utgivelser som prøver å bryte tausheten – som handler om to ting ifølge Pelletier: At det sekulære venstre har veid tyngst i det kollektive minnet. Og at kirken som institusjon i stor grad selv har vært stille om hva som skjedde.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også