Les alt for bare 10 kr!

Ut av mørkemennenes skygge

Sara Omar slåss for at jenter over hele verden skal vite hva de er verd. Frykten har hun utslettet. – Hvis jeg frykter, da utsletter jeg min egen eksistens. Og det nekter jeg, sier hun.

Publisert 14. november 2018

Sara Omar kaller sin roman Dødevaskeren for et kampskrift som «skal få jorden til å skjelve under undertrykkernes føtter». Romanen om jenta Frmesk som er uønsket av sin far, er også en klagesang og et skrik. I vonde skildringer forteller den om degraderingen og tilintetgjøringen av jenter, og i varme vendinger om kjærlighetens famlende favntak. Forfatteren kaller seg selv «en målrettet kvinne» og en kriger. Hun vet hvem hun slåss mot og at kampen koster.
– Jeg vet at det er mørke fundamentalistiske krefter der ute som vil gjøre alt for å stoppe en kvinne som meg som har ordet i sin makt. Der var derfor forlaget spurte meg om jeg var sikker på at jeg ville at mitt navn skulle stå på boken.
Hun slår hånden på boken.
– Mitt svar var ja – for jeg har hele mitt liv vært usynlig. Hvem skal ta kampen som gjør at kvinnene synliggjør seg selv og tror på sin stemme? Vi blir usynliggjort. Vi er bare en skygge. Vi er en skikkelse av en manns eksistens. Det er ikke i orden. Dette er ikke bare litteratur, det er post-traumatisk litteratur. Ordene jeg skriver er grunnen til min overlevelse. Uten ordene eksisterer jeg ikke, sier Sara Omar.

Åpne øyne

Hun snakker ikke høyt, men bruker stadig repetisjonens retoriske effekt. Røsten i romanen er til å kjenne igjen. Ordene brenner. Varmen hun er blitt møtt med opplever hun som livsbekreftende og rørende. På Litteraturhuset i Oslo kom kurdere bort til henne sist uke for å fortelle hvor viktig de synes hennes kamp er.
– Jeg skulle ønske vi levde i en verden der ingen kunne identifisere seg med problemer som Dødevaskeren tar opp. Men vi lever dessverre i en verden hvor undertrykkelsen finnes, hvor patriarkene finnes, hvor volden og incesten finnes, hvor voldtekten og systematiske overgrep av barn og voksne finnes. Det er realiteten. Vi kan ikke lukke øynene for det, sier hun
Hun er også blitt møtt med et fåtall reaksjoner fra menn som benekter problemene.
– Noen sier jeg skal la være å snakke om det. Det er der mitt hjerte sier ifra og mitt mot gir beskjed. Den verden jeg beskriver er så tabubelagt at ingen snakker om det, sier hun.
Hun har ønsket å belyse det aller verste, det vi ikke vil snakke om fordi det gjør så vondt og fordi det letteste er å frasi seg ansvaret for sine medmennesker. Hun vil det skal gjøre vondt å lese slik at vi kan ta kampen sammen.
- Jeg mener det er en revolusjon som skjer.

Utslettet frykten

Da Dødevaskeren ble utgitt i november, prøvde Vårt Land å få et intervju med henne. Da var hun gått i dekning på grunn av trusler.
– Har det skjedd noe etter at boken kom ut som gjør deg redd?
– Nei, frykten har jeg utslettet. Ikke noe kan bli gjort mot meg som ikke er blir gjort før. Snakker de om døden, så har jeg vært der. Snakker de om ødeleggelse, så er jeg barn av ødeleggelse. Snakker de om lemlestelse, så er lemlestelse en alminnelig hverdag for meg. Jeg er mor til en død datter. Jeg kjemper for min datter. Jeg kjemper for at andre mødre ikke skal miste deres døtre bare fordi de er hunkjønn. Hvis jeg frykter den frykten de gjerne vil plante i mitt hjerte, da har jeg utslettet min egen eksistens. Og det nekter jeg. Jeg var i ferd med å bli utslettet fra den dag jeg ble født fordi jeg var en kvinne. Det er så mane jenter som blir oppdratt til å være en manns kvinne for så å bli giftet vekk for en klekkelig medgift. Vær så god, sier familien, her er min datter. Hvis hun oppfører seg dårlig eller ikke er ærbar nok, må du gjerne beholde hennes skjød og sende knoklene tilbake til oss. Med den setningen har de gitt svigerfamilien lov til å behandle henne som de vil; de har rettferdiggjort vold mot henne.
– Du er mor til en død datter, sa du. Hva skjedde?
– Jeg vil ikke komme inn på det, men du sitter overfor en kvinne som har mistet, og det er derfor hun kjemper med ­sorgen i sine hender

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også