Les alt for bare 10 kr!

Opphavsretten

Hvem er mor når egget kommer fra én kvinne, mens barnet bæres fram av en annen? Eggdonasjon utfordrer en idé som har fulgt menneskene til alle tider: Den som har født deg, er din genetiske mor. Snart kan det endres i Norge.

Publisert 14. november 2018

Denne saken ble først publisert i november 2018, men er aktualisert på grunn av debatten om ny bioteknologilov i vår.

– Se mamma, det er meg og deg i bladet!

Ei lita, tre år gammel jente sitter midt på stuegulvet og blar begeistret i et gammelt Se og Hør. Bamsen Tinka er godt plassert i armkroken.

Jenta peker mot et stort bilde midt i magasinet, som viser en dame med ravnsvart hår, med en liten baby på armen. De smiler mot kameraet.

– Ja, det er meg og deg, Noelle, da du var liten. Der står historien om hvordan du ble til, svarer moren og stryker henne over det brune håret, som klamrer seg fast i en hestehale på vei til å gå i oppløsning.

– Da hadde jeg akkurat kommet ut av magen din!

Jenta serverer et stort, stolt glis til mamma før hun vender seg mot bladet igjen, og oppslukt studerer den yngre versjonen av seg selv.

Barnløs

Da Nina Jensen (46) var 43 år visste hun at toget mest sannsynlig hadde gått. Den biologiske klokka tikket mot sin siste time og hun ville aldri bli mor.

Både hun og tvillingsøsteren, som også var barnløs, hadde snakket om hvor fint det ville vært å få barn – men drømmemennene de ventet på dukket ikke opp.

Så en dag bestemte søstrene seg: De skulle bli gravide på egenhånd. Kort tid etter reiste de til en fertilitetsklinikk i Spania. Beskjeden de fikk der var nedslående. Dersom de ville ha barn med egne egg, hadde de 43 år gamle tvillingene ikke mer enn ti prosent sjanse for å lykkes. Søsteren til Nina valgte likevel å ta sjansen på å bruke sine egne egg. Nina tok et mer radikalt valg: Hun fikk donert både egg og sæd fra anonyme donorer.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også