Les alt for bare 10 kr!

Hus med medvandrere

I Mariahuset bor fire voksne kvinner i et økumenisk og likeverdig fellesskap. Tre av dem er mennesker med utviklingshemming.

Publisert 02. may 2018

Se video lenger nede i reportasjen!

Det store, grå murhuset på Frogner ligger i et av hovedstadens mest attraktive boligområder. Der stopper også det eksklusive og fornemme.
Selv om Mariahuset kan gi assosiasjoner til Den katolske kirke, forstås navnet mye større her: «Navnet tilhører Jesu skritt her på jorden. Også Jesus hadde et menneske nær seg,» skriver Wera Sæther i boka Barnet, døden og dansen (Emilia forlag, 2015). Sammen med Bodil Sødal startet hun fellesskapet Mariahuset i 1975.
Husets «åndelige hjerte» er i kapellet i kjelleren. Annenhver tirsdag er det vekselsvis katolsk og protestantisk messe. Alle er velkomne. I tillegg til de faste beboerne Synnøve (51), Laila (52), Susanne (49), og husets ansvarlige, Bodil Sødal (64), har et tyvetalls andre voksne, med og uten såkalte hemminger, kommet til messe denne kvelden. Ifølge Bodil er forskjellen på den katolske messen og protestantiske gudstjenesten i huset blitt stadig mindre.
– Hele huset hviler på en gudgitt likeverdighetstanke. Det viktigste for oss er nestekjærligheten, menneskeverdet, fred og forsoning, sier Bodil.

Mysteriet og undringen

Mariahuset er blant annet inspirert av I'Arche-fellesskapet i Frankrike, hvor mennesker med og uten synlige utviklingshemminger bor sammen.
L'Arche startet i 1964 da den katolske filosofen Jean Vanier flyttet sammen med Phillip og Raphael, to menn med utviklingshemming. Ønsket var å flytte mennesker som var utstøtte inn i sentrum av ens eget liv, og leve et liv i saligprisningenes ånd.
– Ordets makt kan bli så stort. I Mariahuset søker vi i stedet etter mysteriet og undringen. Det som gjør at vi kan se det vakre i hvert enkelt menneskes ansikt, uavhengig om vi er såkalt utviklingshemmet eller ikke, sier Bodil.

Kjærlighetsbudet

Pater Joseph Mulvin fra St. Dominikus kloster i Oslo er fast «huspater» i Mariahuset. I sin korte tale denne tirsdagskvelden, sier han at Gud er i oss. At kjærligheten ikke bare handler om ordene vi sier til hverandre.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også