Les alt for bare 10 kr!

– Den som dør, får se

Idyllen hersket da han skøytet på ski over et stille vann. Uten forvarsel brast isen. Ragnar Ruden trodde han skulle dø.

Publisert 26. april 2018

Januar 2005: Det var søndag ettermiddag. Ruden hadde parkert bilen sin ved Mjærvann i Østfold og gledet seg til en skitur i skumringen. 51-åringen så ut over en blank og fin isflate. I en sprekk målte han tykkelsen til minst 20 centimeter. Det var solid.
Ruden spente på seg ski med stålkanter og begynte å skøyte utover. Det var perfekte forhold – i noen få sekunder. Plutselig lå han i vannet. Det var sjokkerende kaldt og mørkt.
Da en forfjamset skiløper dukket opp til overflaten igjen så han at isen her ute bare var to-tre centimeter tykk. Han hadde oversett at han krysset et elveos. Som erfaren friluftsmann registrerte han det, men nå hadde han andre ting å tenke på. Først måtte han få av seg skiene. Det gikk greit. Så grep han om stavene nede ved trinsen og prøvde å dra seg inn på isen.
Det gikk ikke. Isen brast. Gang på gang.

Sa farvel

Nærmeste hus var en halv kilometer unna. Ruden prøvde å rope, men forgjeves. Kulda begynte å gjøre ham nummen.
Etter en lang stund i vannet så han en politibil inne på veien. Den kjørte forbi. Så snudde den og kom tilbake. Han fikk senere vite at begge betjentene hadde fått en innskytelse om at de ville sjekke om den parkerte bilen hans var stjålet.
Ragnar Ruden ropte det han var kar om og fikk kontakt. Han fikk et lite håp om at det skulle gå bra. Politiet kom ut på en tange der bekken rant ut. De prøvde å gå ut på isen. Men den var åpenbart for usikker. De stoppet og snudde. Da mannen i råken så at politibilen kjørte sin vei, sank motet til frysepunktet.
– Der og da trodde jeg at det var over. Fingrene mine var svarte og stivfrosne, og jeg klarte nesten ikke å holde meg fast lenger. Jeg ropte at de måtte hilse sønnene mine. Etter at jeg hadde sagt farvel, begynte jeg å synge salmer. Først «Hvilken venn vi har i Jesus». Så «Nærmere deg min Gud».
– Husker du hva du tenkte da du trodde alt var over?
– At det var en dum måte å dø på. Jeg tenkte på dem jeg er glad i. Men jeg ble også fylt av takknemlighet over hvor godt liv jeg hadde hatt. Jeg kjente ikke på redsel for å dø. Tvert i mot fyltes jeg av en fred og en sterk glede over livet.

Englevakt

Ruden mistet følingen både med kroppen og med tiden. Han vet ikke hvor lang tid det gikk. Men han fikk med seg at det begynte å skje noe på land. Politiet hadde fått tak i en båt. Den ble dyttet ut på isen. Sterke hender ble rukket ut og han ble dratt opp av råken.
Inne på land ventet en ambulanse. Der målte de Ragnar Rudens kroppstemperatur til 33 grader, en tilstand som kalles hypotermi. På akuttmottaket ble det konstatert svak puls og hjerteflimmer.
Men allerede morgenen etter følte Ruden seg bra nok til å flytte til en sengepost. Der åpnet han nattbordskuffen og fant en Bibel. Han fikk det for seg at han skulle slå opp på måfå, slik han så ofte hadde gjort i ungdomstida når han sto overfor valg eller trengte et tegn.
Nå falt blikket hans på Salme 40. Ragnar leste:
«Gud er min hjelper og redningsmann». Setningen satte en støkk i ham. Han så videre på teksten. «Han dro meg opp av fordervelsens grav...».
– Det kaller jeg klartekst: Gud hadde reddet meg. Han sendte ut englevakten sin gjennom politivakten, som dukket opp akkurat i rette øyeblikk.
– Når du gir Gud æren for at du ble reddet, vil nok mange lure på om du også gir ham ansvaret for at isen sviktet?
– Nei, det skyldtes nok min egen tankeløshet. Det er veldig sjelden Gud opphever naturlovene, sier Ruden med et smil.
– Hva da med andre som ikke blir reddet?
– Jeg har ikke noe godt svar på det. En forgjenger i den stillingen jeg hadde før, gikk gjennom isen med traktor. Han døde. Jeg vet ikke hvorfor jeg overlevde og han ikke gjorde det. Jeg fortjente ikke å bli reddet mer enn ham. Men vi tror jo på et liv etter døden, og det hjelper å tro at han er hjemme hos Gud.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også