Logg inn

Ut av bobla

Da klassekameratene gikk på fest på ungdomsskolen, ville Nancy Herz begynne med hijab. I dag har hun en fundamentalistisk tro på menneskerettighetene.

Noen ganger når Nancy Herz snakker med foreldrene sine, avslutter hun en arabisk setning med ett ord på norsk. Det er hennes skjulte protest.

– Etter at jeg sluttet å tro, ble jeg veldig bevisst på hvor gudsfiksert det arabiske språket er. Det frustrerer meg. Jeg gjør noen ganger et poeng av å ikke bruke de ordene. Men det blir skikkelig kleint og veldig klumsete arabisk.

Dermed kan inshalla – hvis Gud vil – bli til forhåpentligvis.

Skamløs

«Vi er de skamløse arabiske jentene­, og vår tid begynner nå,» skrev Nancy Herz i ­Aftenposten i april i fjor. Innlegget utløste en bølge­ av jenter som ville være med på kampen: Mot æres­kultur og sosial kontroll, og for retten til ikke å føle skam over å ta egne valg.

– I arabisk kultur er «skamløs» et av de største skjellsordene du kan bruke, forklarer Herz.

– For meg var det viktig å ta tilbake definisjonsmakta over begrepet.

Det er mange ting Nancy Herz kunne skammet seg over. Skjørtet som rekker henne til kneet. De to tatoveringene hun har på underarmene, sitater fra feministiske poeter, et engelsk og et arabisk. At hun snakker høyt om ting hun er opptatt av: Kvinne­kamp, likestilling, menneskerettigheter.

– For meg er det viktig å ta et oppgjør med illusjonen om hva det vil si å være den perfekte, arabiske jenta. Hun er lydig, dydig, snill, grei og stille.

Ordene triller ut av henne.

– Og det gidder jeg ikke å være.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også