Logg inn

Kandidatenes vandring

Disse kjemper om å bli biskop i Tunsberg. Og for å finne en vei ut av tåken for Den norske kirke.

Les intervjuer med hver bispekandidat nederst i saken!

Det er mandag morgen. Fem mennesker vandrer oppover de gjørmete bakkene på vei til Slottsfjellet i Tønsberg. Merete Thomassen, Øystein Magelssen, Sølvi Lewin, Jan Otto Myrseth og Ragnhild Jepsen er sammen med Kjetil Haga kandidater til bispestillingen i Tunsberg.
Under Slottsfjellet ligger Tønsberg by og fjorden. Herfra kan man skue ut over store deler av bispedømmet kandidatene kjemper om å overta. Men denne dagen er hverken horisonten eller byen synlig i den grøt-tjukke tåken. Det er ingen utsikt fra utsiktspunktet. De gamle kanonene er dekket av presenninger på grunn av renovering.
En gang ruvet en vakker middelalderkirke på Slottsfjellet, men den har vært i ruiner et par hundre år. I Tønsberg sentrum bygges et fullskala Osebergsskip som skal minne byen om sin stolte vikingtid. Det virker ikke sannsynlig at middelalderkirken på Slottsfjellet vil få en lignende oppreisning i overskuelig fremtid.

Budskapet

Men bispekandidatene er her, tross alt. Noen av dem fryser i høyhelte sko, mens andre har helgardert med regnjakker.
Det virker passende å spørre dem der de står, i tåken og gjørmen.
– Hva er Den norske kirkes budskap og relevans i dag?
– I dagens samfunn blir mennesket gjerne definert av hva det får til, sier Merete Thomassen, førsteamanuensis i liturgikk på Teologisk fakultet i Oslo.
– Men det kristne menneskesynet er at mennesket blir definert av det vi tar imot, vi kristne er ikke noe annet enn det vi har fått. Vi har et mottaende menneskesyn, der vi tar imot nåden og frelsen. Det er budskapet til alle de slitne menneskene der ute som drar seg etter håret. Vi skal formidle det slitne menneskets budskap, fortsetter Thomassen.
– Jeg tenker på prekenteksten jeg har arbeidet med de siste dagene. Den sier at Jesus er porten og gjeteren som vil lede oss inn til liv og overflod; et sted det er godt å være i tid og evighet, sier prost i Larvik, Sølvi Lewin.
Domprost i Nidaros, Ragnhild Jepsen, mener kirken skal være «livsviktig og hverdagsnær».
– Vi må holde frem at Guds rike er her og nå, det handler i mennesker og mellom mennesker. Jeg møter mange som leter etter Gud og ikke føler de finner det de søker. Men Gud skjer nettopp mellom mennesker, sier hun.

ANNONSE

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også