Les alt for bare 10 kr!

Religion fyller vakuum etter statsmakt

Med denne bilen sprer sufier budskap om fred. I et land i krise søker fattige til islam. I nord holder islamistene stand.

Publisert 16. april 2018

Mali herjes av konflikt. Én FN-soldat ble drept og rundt tjue ble skadd da flere personer utkledd som FN-soldater angrep en fransk base og en FN-base utenfor Timbuktu i Mali lørdag.

I vakumet etter en svekket statsmakt har islamister fått fotfeste i nord. Antallet væpnede islamistiske grupper er økt, og angrep mot regjeringsstyrkene og FN-styrken skjer hyppigere enn noen gang, ifølge organisasjonen Human Rights Watch.

Likevel planlegges det presidentvalg 29. juli. President Ibrahim Boubacar Keita har ikke stor tillit, men det er sannsynlig at han blir valgt på ny.

IBK som presidenten kalles har ikke holdt det han lovet landets befolkning da han ble valgt for fem år siden. En stagnert fredsplan og voksende fattigdom beskriver Mali i dag.

Radikal islam

På folkemunne i Mali heter det at 98 prosent er muslimer og 2 prosent er kristne. Islams innflytelse har endret karakter. Islam i Mali har historisk sett vært moderat og pluralistisk. Etter seks år med konflikt mellom nord og sør, der de store regionene Gao, Kidal og Timbuktu er kjent for å sympatisere med radikale islamistiske idealer, har det skjedd noe med befolkningen; men også lenger sør. Wahhabisme, den fundamentalistiske grenen av islam, er på framgang i landet.

I 2013 slo den franske intervensjonen tilbake al-Qaida i islamic Magreb fra områder de hadde okkupert. Da var bekymringene blant annet at politisk vakuum kunne resultere i at ekstreme ideologier ville bli mer populære. Mye tyder på at det skjer.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også