Les alt for bare 10 kr!

Når det stormer rundt omkring

Jens-Petter Johnsen har ledet Den norske kirke gjennom historiske omveltninger. Han tror ikke det har endret ham.

Publisert 14. april 2018

– Kritikk gir søvnløshet. Det kjenner jeg på. Det er en av utfordringene ved å være leder: du må klare å stå i kritikk, dag og natt.

I en leilighet på Nordstrand, omgitt av krusifikser, bilder av barnebarn og Martin Luthers samlede verker, er Jens-Petter Johnsen i full gang med forberedelsene til sitt siste kirkemøte som kirkerådsdirektør. I juni går han av med pensjon etter tolv år som kirkens toppbyråkrat.

Det har vært mange tøffe kamper i perioden som kirkerådsdirektør. Johnsen beskriver følelsen av å stå i en «kryssild av meninger». Han innrømmer at ansvaret har veid tungt.

– Saken om likekjønnet vigsel var krevende. Jeg har vært med på å forberede og arbeide med saker med store teologiske implikasjoner, og et slikt ­ansvar krever krefter og oppmerksomhet.

Vanskelig avveining

September, 2015. Åpen Folke­kirke har nettopp vunnet en brakseier i kirke­valget, og vil få flertall i Kirkemøtet. I Kirkerådet er det plutselig kun 3 av 15 som står for det tradisjonelle ekteskapssynet. En av dem er kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen. Den tidligere generalsekretæren i Skolelaget skal nå sette i verk et vedtak han motsetter seg sterkt personlig.

– Likekjønnet vigsel-spørsmålet har vært veldig vanskelig, både i min rolle som kirkerådsdirektør og personlig. Jeg har stått på den konservative siden i det spørsmålet, og det gjør jeg fremdeles, sier Johnsen.

En ting har han måttet tenke mye på: om det er mulig å lede gjennomføringen av et vedtak han er sterkt uenig i, og samtidig ha samvittigheten i behold.

– Jeg kom til og kommer til at teologisk sett er dette et spørsmål som ikke truer min samvittighet så lenge jeg får stå for det jeg mener er rett. Grensen vil gå den gangen jeg ikke lenger har mulighet til det.

– Har du følt at det er rom for to syn på dette spørsmålet i kirken?

– Ja, det har jeg følt. Men mediepresset gjør det vanskelig: Jeg er veldig bekymret for at kirken skal splittes opp. Vi svekker våre muligheter som kirke i Norge hvis vi trekker oss ut og lager andre menighetsdannelser og kirkesamfunn, sier Johnsen, og trekker paralleller til kirkestriden som raste mellom liberale og konservative på begynnelsen av 1900-tallet.

– Da var det snakk om virkelig alvorlige teologiske uenigheter, der liberale teologer avviste oppstandelsen. Men det førte ikke til kirkesplittelse. Jeg mener vi bør fylle de kirkelige institusjonene og prege dem innenfra, slik kirkefolk og ledere gjorde det på begynnelsen av 1900-tallet. Den utfordringen ønsker jeg at folk med samme bibelsyn som meg tar med seg inn i en aktiv kirke­deltagelse.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også