Les alt for bare 10 kr!

70 år med hat og kjærlighet

I år feirer Israel 70 år med selvstendighet. I like mange år har nordmenn elsket og hatet den jødiske staten.

Publisert 14. november 2018

I Oslo Konserthus står en mann i slutten av 30-årene helt alene på den store scenen. Salen er tom. De store lyskasterne er slukket. Mannen skuer ut over de tomme benkeradene. Om to uker vil det sitte en israelvenn i hvert eneste sete. Lokalet vil være dekorert med norske og israelske flagg. Og på scenen vil det være duket for en kulturell festkveld for å feire jubilanten: Israel, 70 år.
– Det kommer til å bli veldig god stemning. 1400 israelvenner sammen. For mange er det knyttet sterke følelser til å være med og feire et land de er glad i, sier mannen på den tomme scenen, Conrad Myrland.
Han er daglig leder i Med Israel For Fred (MIFF), organisasjonen som har som formål å skape en dypere og større sympati for Israel i Norge. Det er MIFF, sammen med ICEJ og Stiftelsen Morgenstjernen som inviterer til det storslåtte bursdagskalaset, for å feire den jødiske statens selvstendighet gjennom 70 samfulle, konfliktfylte år.
– Hvorfor feire en stat som er kilde til så mange kontroverser her i Norge?
– Det er fordi Israel har blitt et livshåp for hele det jødiske folk. Det er det absolutt verdt å feire.
– Til tross for at mange kanskje reagerer?
– Hvis du har et barn i en klasse som blir fryst ut av de andre, så betyr ikke det at man ikke skal feire bursdagen hans, svarer Myrland.

Hat og kjærlighet

Staten Israel har vært gjenstand for massiv oppmerksomhet - for rasende kritikk og fordømmelse, men også for intens kjærlighet og beundring - fra et helt verdenssamfunn så lenge landet har eksistert.
Norge er intet unntak. Til tross for en geografisk distanse på mer enn 5000 kilometer, i tillegg til svært ulik kultur og historie, er Israel et land de færreste nordmenn har et likegyldig forhold til. Helt siden staten ble opprettet den 14. mai 1948, har Israel opptatt oss her hjemme. Og i løpet av de siste 70 årene har vårt forhold til landet drastisk endret karakter.
I dag er majoriteten nordmenn svært kritiske til okkupasjonen av Vestbredden og Israels framferd overfor palestinerne. Særlig den norske venstresiden har bidratt til å bygge opp en sterk og solidarisk palestinabevegelse, og vært aktive motstandere av israelsk politikk. Halvparten av partiene på Stortinget, nærmere bestemt Rødt, SV, MDG og Ap støtter helt eller delvis boikott av Israel. Og i fjor gikk fagbevegelsens største organisasjon, LO, inn for full boikott av staten.
Men slik har det ikke alltid vært. En gang i tiden var Norge «Israels beste venn».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også