LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Strategiske barbarer

De ensomme ulvene kjennetegner islamistisk terror. Der sterke ledere tidligere styrte, er organisasjonene nå løst sammensatte nettverk.

Publisert 10. mars 2017

Når en lastebil meier ned noen titalls mennesker, ikke som resultat av en ulykke, men som en villet handling, er det vanskelig å se at det kan ligge rasjonell tenkning bak. Galskap, barbari, men også strategi?

Da Al-Qaida angrep diverse amerikanske mål i sin antiimperialistiske terrorkampanje utover på nittitallet, var organisasjonen topptung. Autoritære ledere planla terror, lydige fotsoldater gjennomførte den. I George Bush' krig mot terror på 2000-tallet og det påfølgende droneregnet under Barack Obama, har det gått hardt ut over organisasjonen. Mer enn femten år seinere er leder etter leder, inkludert Osama bin Laden tatt av dage. Det har tvunget fram en ny og mer desentralisert organisasjon.

Det argumenterer terrorforsker Petter Nesset ved Forsvarets forskningsinstitutt for i boka Islamist Terrorism in Europe.

Al-Qaida er blitt splittet opp i en rekke regionale organisasjoner som driver mer ordinær borgerkrig. IS, den såkalte islamske staten, har derimot vokst seg stor – både som okkupant og som terrororganisasjon.

Fryktinngytende kommunikasjon

– All terrorisme er kommunikasjon, forklarer Nick Sitter. Han er professor i politisk økonomi ved BI og gir i disse dager ut boka Terrorismens historie.
– Jeg kaller det gjerne væpnet propaganda.
Og terror er et gammelt fenomen. Til alle tider har noen ønsket å endre samfunnet ved bruk av vold. Det har bare blitt så mye enklere å blåse folk i lufta, og så mye lettere å få spredt budskapet.
– Med først revolveren og så dynamitten, ble det lettere for små grupper å gjøre stor skade, sier Sitter.

Med framveksten av dagspressen og utbyggingen av telegrafen, fikk de første terroristene vel så viktige våpen.
– Slik var de som ønsket å bruke vold som politisk pressmiddel, sikre på å få fram budskapet. Frykten de skapte bredte seg gjennom forsidene.

Siden har direktesendt fjernsyn og elektronisk kommunikasjon ytterligere forbedret terroristers muligheter for å spre sitt fryktinngytende budskap.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også