Les alt for bare 10 kr!

Eksistensens muligheter

Suzanne Brøgger mener at det er først i vår tid at man kan bli kristen, uten tvang.

Publisert 07. april 2018

På vei inn i møterommet hos Kagge spør en av forlagsfolkene om hun vil ha døren åpen. Brøgger lukker den.

– Jeg føler at sjelen flyver ut, sier hun.

Antropologen

Hun finner seg en stol og setter seg tett ved. Det er en sånn dag med mange intervjuer, men hun er her. De brune øynene flammer av liv.

Selveste Suzanne Brøgger har altså skrevet bok om Norge. Det skulle være en tynn, liten sak med tittelen «Brev til Norge», men nå ligger boken der, på over 300 sider.

Det første hun tenkte på da hun ble spurt, var en reise hun hadde opp gjennom landet, «en av de smukkeste» hun har vært på.

– Og så våknet reporteren i deg?

– Ja, og kanskje også min ungdoms reiselyst. Før jeg debuterte som forfatter laget jeg reportasjer fra store deler av verden. Så kom Erling Kagge og vekket antropologen i meg. På den måten ble jeg lokket til å si ja. For jeg visste jo at det ville bli et stort slit, sier hun og skjenker seg et glass vann.

Både mellom linjene og på dem handler boken om mye mer enn Norge. Brøgger er opptatt av det åndelige. Hun skriver at de nordiske landene hver for seg har oppløst seg selv som kulturnasjoner. «Sverige gjennom teknokratiske tiltak. Danmark med hyggen i høysetet – og Norge ved olje og amerikanisering».

«Mens vi er blitt rike, er vi blitt 'åndelig fattige'», siterer hun forfatteren Dag Solstad fra et intervju i en dansk avis. 

Der kråkene snur

I et av kapitlene tar hun for seg dannelse, og spør om dette er den nye utopien. I en dialog med seg selv skriver hun at denne utopien også gjør det mulig for «skjeve eksistenser» å bli en del av samfunnet, og en berikelse.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også