Les alt for bare 10 kr!

Halmstrået

Som 16-åring måtte Bjarte Hjelmeland kvitte seg med både Gud og kirken. Men han klarte det ikke. Ikke helt.

Publisert 02. mars 2017

Bjarte Hjelmeland forteller at han pleier å si at det beste han vet er å sitte sammen med vennene sine, drikke vin, spise god mat og snakke om Jesus.

– Det er top of the pops, synes jeg.

Hjelmeland er kjent som skuespiller, komiker, artist og teatersjef. Han har spilt i stykker som Jeppe på Bjerget, Peer Gynt, Brand og Ordet. Han synes kunsten og troen tangerer hverandre, og at kunsten alltid har «balt med» de eksistensielle spørsmålene.

Noen ganger slår det ned i ham mens han ser skjønnheten i noe eller opplever noe i et sterkt øyeblikk.

– Jeg får denne setningen i hodet mitt: «Hør! Se da, folkens! Og fremdeles sier folk at det ikke finnes noen Gud?»


Modige Luther

Klokka er ti og 47-åringen Hjelmeland har satt seg ned med litt mat og en varm cappucino. Han bor her i Oslo, men er mye til og fra, og kan være å finne i Bergen, New York eller Florida. Når dette står på trykk, er han nok i Bergen. Hjelmeland er kunstnerisk leder når Johanneskirken i kveld slår opp dørene på Nygårdshøyden til jubileumsforestillingen «Nåde i en ny tid» som en del av Bergens Lutherfest. At han ble spurt om oppdraget, synes han ikke er så rart.

– Jeg er gammel tensinggut som har gått en lang vei i mitt forhold til kirken.

Den lange veien er et bakteppe når Hjelmeland komponerer noe om nåden. Han vil strekke litt i den.

– Nåden er jo så sentral og jeg har en opplevelse av at den er alt vi har igjen, som et halmstrå, nesten som en siste utvei eller mulighet.

Skal han si noe om sin tro, er det mange andre ord han heller bruker: «håp», «kontakt», og nå i møte med Luther: «mot».

– Luther må ha hatt et enormt mot for å gjøre den radikale revolten mot paven og pavekirkens vanvittige makt, som var nesten uforståelig stor i den sammenhengen Luther stod. Men da tør han å gjøre noe sånt. Han kjøper ikke alle dogmer, men våger å stille spørsmål og se ting på en annen måte.


Oppbruddet

I 1986 er Bjarte Hjelmeland 16 år. Det er det året Melodi Grand Prix arrangeres i Bergen og Sissel Kyrkjebø synger «Å Vestland, Vestland» i pausen til hele Europa. 1986 er året da romfergen Challenger eksploderer, Tsjernobyl-reaktoren kollapser og Tom Cruise får sitt store gjennombrudd i filmen Top Gun.

I løpet av to uker det samme året gjør Hjelmeland det klart at han er homofil. Han er med i Tensing, har mange venner der, spiller gitar og synger av og til solo i koret. Men nå går det ikke mer.

– Jeg følte meg uvelkommen i kirken. Jeg stod midt i kirken og var klar på hvem jeg var, og følte at det ikke var rom for det. Derfor måtte jeg kvitte meg med kirken i mange år, og forsøkte også å kvitte meg med Gud, noe som ikke var like enkelt, kanskje.

På innsiden var ikke kollisjonen like brutal.

– Jeg var ganske sikker på at dette var greit for Gud på en eller annen måte. Jeg følte det egentlig ikke som en motsetning.

Overfor kirken kjente han seg mer sint enn undertrykt.

– Men jeg ble så sint at jeg tenkte: «Her kan jeg ikke være». Jeg klarte ikke ta inn at dogmene, Skriften og budene på en måte skulle trumfe kjærligheten. Da stod på en måte hele kirken og alle som forfektet det synet, i et grelt og stygt lys. Nå er jeg 47 år, men det er så mye punk i meg at det synes jeg fremdeles.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også