Les alt for bare 10 kr!

Skagensalaten

Den kristne mystikken hører til en glemt, men avgjørende understrøm i norsk idéhistorie, mener Kaj Skagen. Nå er han aktuell med biografien om et land.

Publisert 14. november 2018

– Det nasjonale har vært hovedtema i norsk kultur og åndsliv fra slutten av 1700-tallet og frem til godt inn i 1960-årene. Men plutselig er det borte. Og ingen kan lenger svare på «hva er det norske?», sier forfatter Kaj Skagen.
– Borte? Det virker ikke som vi snakker om annet.
– Spørsmålet er absolutt oppe hele tiden. Men svaret da?

Tinder-mannen

Norge, vårt Norge er Skagens eget svar. Boken er nettopp ute på Dreyers forlag, og er både en personlig norgeshistorie, et forsøk på å grave frem de mer ukjente delene av idéhistorien, og et aldri så lite – 427 sider langt – innlegg i debatten om «hva er norsk kultur?».
Her serveres verken brunost eller kvikklunsj. Norge, vårt Norge dreier seg derimot om hvilke tanker som har stått på menyen idet nasjonen Norge ble skapt og formet. Og om hvordan noen av disse befinner seg i en nedstøvet kokebok, mens andre i dag serveres i hver eneste kiosk.

Vi kan hoppe rett inn i fortellingen med å introdusere mannen som Skagen kaller «det moderne individet in persona»: Hans Jæger, den alkoholiserte talsmannen for fri seksualitet og Kristiania-bohemen. På slutten av 1800-tallet, lenge før sjekke-appenes tid, sa Hans Jæger at han ble snytt for 19/20-deler «av sitt livsinnhold» når ekteskapet tvang ham til kun å ha forhold til en eneste kvinne i livet, i stedet for 20.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også