Les alt for bare 10 kr!

– Skulle hatt beskyttelse, hun er offer for seksuell forfølgelse

Hun søkte asyl i den store flokken som kom til Norge i 2015. Hun fortalte at hun hadde vært barnebrud, tvangsgiftet, blitt gravid med voldelig 
ektemann. Nå sitter hun på et hotellrom i Frankrike.

Publisert 19. mars 2018

Hotelleieren har svingt kosten for å friske opp rommet. Men ­intense solgulstrøk forvandler ikke det loslitte småbyhotellet. Det er ­lenge siden resepsjonen var full.
En koffert, en bag. To par sko. Noen klær til henne, litt til ham. 11 esker legemidler. En mobil­telefon. Gjestene på rommet uten nummer reiser lett.
Radiatoren varmer godt. Selv sitter hun i en fleecejakke, oppi en sovepose. Han har trukket i ulltrøye. De vet knapt hvor de er. Egentlig hadde de håpet at de var i Norge, på Jæren, sammen med vennene sine. De lærte dem å kjenne Norge, og snakke norsk.
Men de sitter i en seng, på et blått teppe, i en liten fransk by, med bare fremmede rundt seg, våger seg ikke ut.

Rekord

– Jeg flyktet til Norge, jeg kom i 2015, jeg var bare 16 år, broren min var med meg.
Hun vil ikke vise ansiktet, ikke fortelle deg navnet, hun frykter konsekvensene. Vårt Land kjenner hennes identitet, og har lest dokumentene i hennes sak.
For tre år siden, helt sist i ­oktober, stod hun der, hos ­politiet. Sammen med den eneste ­omsorgspersonen hun har, den eldre broren. De ­søkte asyl i ­Norge, sammen med 8.659 andre. De var med å sette rekord, det kom ikke flere noen måned i rekordåret 2015 enn i den tiende. 8.661.
De hadde flyktet fra Afghanistan.

Tvangsbrud

Hun kom for å få vern, men ble ikke trodd.
– Jeg ble tvangsgiftet bort til en mye eldre mann, av min onkel. Jeg, vi, var foreldreløse, far døde, mor forsvant, så vi vokste opp hos onkel og hans familie. 12 år gammel giftet han meg bort, så jeg måtte reise langt avsted, vekk fra broren min. Hos han som ble mannen min ble jeg hushjelp. Han var mye eldre, mektig, en kommandant. Når han lå med meg, følte jeg meg voldtatt.
Kvinnen som forteller er blitt 19 år. Hun stopper, gjemmer ansiktet i hendene, forteller mer, tar en pause, søker brorens blikk, han nikker, hun finner ordene igjen. Forteller at hun var som en husslave, at mannen slo henne, var særlig brutal når han krevde sex.
– Så ble jeg gravid, men jeg forsto det ikke, hadde aldri blitt fortalt hva det var. Han slo meg, jeg mistet barnet. Så, etter en tid ble jeg gravid igjen, mannen banket meg, jeg fødte et dødt barn.

Kjønnsbasert

Vi stopper, spoler 15 år tilbake i tid. Bondevik II styrte Norge, dagens statsminister var kommunalminister med ansvar for asyl- og flyktning­politikken. Til Vårt Land sa Erna Solberg våren 2003 at regjeringen vil at det skal bli lettere for personer som forfølges på grunn av kjønn eller seksuell legning å få asyl:
– Regjeringen vil klargjøre vilkårene for hvem som skal få asyl. Det skal bli lettere for flyktninger som er utsatt for kjønnsbasert forfølgelse å få asyl i Norge.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også