Les alt for bare 10 kr!

Et trygt rom i Tysfjord

I denne kirkegammen har diakon Anna Kuoljok skapt et trygt rom. Her kan folk i Tysfjord snakke om alle overgrepene som bygda har opplevd. Det kommer trolig flere varsler, flere rettssaker.

Publisert 14. november 2018

Kvelden er mørk og kald. Inne i kirkegammen ved Skolevannet er det likevel lunt og lyst. Det er fyr i ovnen og på parafinlampene. De som går langs veien på den andre ­siden av vannet kan høre salmen «Lagábuj Jubmel, duv» – «Nærmere deg, min Gud» – bli sunget på samisk.

I kveld er Samisk kirkeråd på besøk. Den vigslede gammen har vært et viktig møtested for mennesker i lokalsamfunnet siden VG-artikkelen «Den mørke hemmeligheten» avslørte omfattende seksuelle overgrep i kommunen i juni 2016.

Trygt rom


Gammen er vigslet. Folk i Tysfjord vet det. Derfor kan den stå åpen og likevel få være i fred. Her har diakon Anna Kuoljok én til to ganger i måneden invitert folk – også de som ikke kaller seg troende – der overgrepene har vært blant samtaletemaene. Folk sier de opplever det som et trygt rom.

– Hva innebærer det?

– Et trygt rom er et rom der du kan komme som den du er, med alt du har, og bli møtt med respekt som menneske. Enten du er overgriper eller har opplevd overgrep. Vi kan ikke alltid ta bort det som er vondt for mennesker. Men vi tåler å høre hva folk sliter med. Sammen reflekterer vi over alle våre grunnleggende relasjoner i livet, sier Anna Kuoljok.

Kan bli verre

Innbyggerne i Tysfjord ble lamslått da VG-artikkelen kom. Elleve kvinner fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep. 47 historier fra de siste tretti årene kom fram i artikkelen. I ett år etterpå hadde folk i lokalsamfunnet nok med å stå på føttene, sier en i bygda som kjenner den godt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også