Les alt for bare 10 kr!

Pionermisjonær og tidsvitne

To nordmenn står høyt i kurs i Armenia: Fridtjof Nansen og Bodil Biørn. Sistnevnte var pioner­misjonær fra Kragerø, og etterlot seg unik dokumentasjon fra perioden rundt folkemordet under 1. verdenskrig.

Publisert 09. mars 2018

Nå vil Wikimedia Norge i samarbeid med Riksarkivet bygge opp et fotoarkiv som gjør denne dokumentasjonen tilgjengelig for et større publikum.

Det begynte med at en ivrig bidragsyter på Wikipedia fra ­Armenia besøkte Wikimedia Norge, og ble kjent med Riks­arkivets materiale fra Bodil ­Biørn.

– Han ble overrasket og begeistret over å finne viktig dokumentasjon fra sitt eget folks historie, på et helt uventet sted. Det beveget ham sterkt å finne så sentralt materiale fra et norsk tidsvitne, selv om det fortalte om den mest tragiske perioden i armenernes historie – der mer enn en million mennesker ble drept, sier daglig leder i Wikimedia Norge, Astrid Carlsen.

Vanskelig løkkeskrift

Åpenbaringen på Riksarkivet fødte ideen om å gjøre enda mer av dette materialet tilgjengelig.

– Bildebasen Wikimedia Commons vil være en arena som når mye bredere ut enn Riksarkivet. Vi søkte Kulturrådet om støtte, og fikk ja. Nå er Riksarkivet i gang med digitalisering av flere­ hundre bilder som kommer i tillegg til et mindre antall som ­allerede ligger ute.

Wikimedia Norge er i gang med et omfattende arbeid med å transkribere tekstene som følger bildene, i samarbeid med søsterorganisasjonen i Armenia.

– Bodil Biørns løkkeskrift er litt vanskelig å tyde, og det er et omfattende prosjekt å få orden på person- og stedsnavn. Gjennom en turbulent historie har mange steder også byttet navn siden disse bildene ble tatt for 100 år siden, forteller Astrid Carlsen.

Hun ser for seg en kvinne som stod i et arbeid med livet som innsats, midt i et hav av menneskelige lidelser, i et mannsdominert samfunn.

– Bildene hennes er et gripende dokument, og viser menneskers sårbarhet gjennom perioden med et systematisk folkemord. Mange av barna ble drept like etter at bildene ble tatt av Bodil Biørn.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også