Les alt for bare 10 kr!

Kristne bok
handlere reddes 
av pensjonister

Fremtiden for kristne bokhandlere kan ligge i at de driftes av frivillige, tror gründere i Bergen.

Publisert 06. mars 2018

– Hvis jeg er karismatiker, og vil ha litt inspirasjon?

– Da har vi for eksempel denne av Sarah Young.

– Hvis jeg er på vei til å bli 
katolikk?

– Da har vi en hel hylle med Ratzinger og slikt der borte.

Så plukker bokhandleren opp en bok fra et bord, mens han humrer lett.

– Og hvis du er på vei i den andre retningen, så har vi denne.

Tittelen er Den katolske forførelse – og falsk enhet.

Pionerer

Byen er Bergen, og bokhandleren heter Johannes Kleppa. Vi møter ham i Bergen kristne bokhandel AS. Her, i butikken i Øvre Korskirkeallmenningen, står det tett i tett med andaktsbøker, bibler, romaner, bursdagskort, barnebøker, bodylotion fra Dødehavet og bruktbøker av «kristenhøvdinger» som Hallesby og Wisløff.

Det er en av landets nyeste bokhandlere. Den ble skipet av de samme kreftene som sto bak byens gamle kristne bokhandel, Vestbok, som ble lagt ned i 2013 etter flere år med dystre regnskapstall.

Nå prøver de på nytt å selge kristen litteratur til bergenserne. Men forretningsmodellen er ny. Den er hentet fra et butikk-konsept som flere av misjonsorganisasjonene har hatt stor suksess med: Gjenbruksbutikkene.

– De har vist at det går an å drive butikk med ulønnet arbeidskraft. Kristne bokhandlere både i Nederland og Sveits drives allerede på samme måte av frivillige krefter. Da vi oppdaget dette, tenkte vi «la oss prøve», sier Kleppa, som er styreleder for bokhandelen.

De etablerte bedriften senhøstes i 2015. Nå er det gått litt over to år, og Kleppa er spent på om andre vil kopiere ideen.

– Jeg tror flere kommer til å gå for denne modellen. Dette er et pionerprosjekt. Ingen har gjort et før, og det krever sitt, men jeg tror det er liv laget, sier Kleppa.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også