Les alt for bare 10 kr!

Frykter neo-fascistene i valget

Italia har ikke hatt et oppgjør med fascismen etter krigen. Det preger det italienske folks bevissthet, mener historiker.

Publisert 26. februar 2018

Den politiske volden har økt i styrke de siste ukene før befolkningen, som representerer Europas tredje største økonomi, går til valg 4. mars: Angrep på flyktninger, demonstrasjoner, og trefninger mellom fascist-grupper og radikale venstreaktivister. Forrige helg deltok ti tusener – på begge sider – i demonstrasjoner i flere byer. 5000 politifolk var utplassert, 3000 av dem i Roma.
– Vi står på dørstokken til en tid med neo-fascismen. Den italienske politikeren Graziano Delrio advarte mot «å åpne døra til fascismens tilbakekomst» etter at Luca Traini skjøt og såret seks mennesker fra Ghana, Mali og Nigera i begynnelsen av februar. Han var medlem av høyrepartiet Lega Nord, gjorde en fascistisk hilsen med et italiensk flagg over skulderen. Angrepene i byen Macerata har preget Italia i ukene før valget.
– Angrepet skjedde som del av en høyreekstremistisk kultur med klare referanser til fascisme og nazisme, sier innenriksminister Marco Minniti.
I midten av februar ble en av lederne fra det ytre høyrepartiet Forza Nuova bundet og banket opp av folk fra ytre venstre i Palermo. Noen dager senere gikk partieederen, Roberto Fiore, i demonstrasjonstog, mens Matteo Salvini i Lega Nord inntok talerstolen i Milano med sin fem år gamle datter i armene og sa «Italia først».

Ikke dypt

– Oppgjøret med fascismen etter krigen har ikke vært så dyp og gjennomgående som for eksempel i Tyskland. Italia har aldri hatt en Nürnberg-prosess, sier Elisabetta Cassina Wolff. Hun er førsteamanuensis på Universitet i Oslo, historiker og ekspert på fascisme, høyreradikalisme og høyreekstremisme. Hun har skrevet boka Italias politiske historie. 476-1945.
Hun forklarer at det manglende oppgjøret viste seg i rettssystemet, skoleverket, og byråkrati. Der skjedde det få eller ingen reformer etter krigen.
– De dommerne som opererte under fascistregimet, fortsatte i stillingene sine etterpå. En konsekvens var at antifascistiske lover nedskrevet i den italienske grunnloven, som kunne blitt tatt i bruk, ikke ble det. I det offentlige byråkratiet var det svært få oppsigelser av folk i 1945, de fleste fortsatte som før. Det elitistiske skolesystemet ble ikke reformert før i 1968, forklarer Wolff. Ingen sperregrense i den nye valgloven etter 1945 gjorde det mulig for det ny-fascistiske partiet Movimento Sociale Italiano (MSI) å bli valgt inn i parlamentet allerede i 1948, tilføyer hun.
Italia-kjenneren trekker dessuten fram den manglende interessen fra de allierte om at Italia skulle ta et oppgjør med Mussolinis fascisme.
– De brukte heller fascistene som et redskap i anti-kommunistisk funksjon, for eksempel mot Tito i Jugoslavia.
Anti-kommunismen var for øvrig hovedgrunnen for at den regjerende koalisjonen i mange år, ledet av Kristeligdemokratene, ofte søkte politisk støtte fra MSI.

Valg i Italia

Tre partier og koalisjoner kjemper om makten: Sentrum-venstre: Regjeringspartiet Partito Democratico (PD) med tidligere statsminister Matteo Renzi i spissen og fire mindre partier på venstresiden. PD vil avskaffe EUs finanspakt, som har tvunget Italia til store innstramminger, og øke budsjettunderskuddet for å kunne gi skattelettelser og større offentlige investeringer.
Femstjernersbevegelsen (M5S): Ledes av Luigi De Maio (31). EU-kritisk og vil ha en folkeavstemning om EU-medlemskapet dersom ikke EU lemper på finanspakten. Ønsker å innføre borgerlønn. Største parti på meningsmålingene.
Konservativ blokk: Ledes av liberalkonservative Forza Italia og partileder Silvio Berlusconi (81). Partiet vil stenge ute flyktninger og migranter fra Nord-Afrika, innføre flat skatt på 23 prosent og garantere alle en minimumsinntekt på 1.000 euro. Blokken omfatter Lega Nord, og innvandrerkritiske Fratelli d'Italia(Italienske brødre). (Kilde: Reuters, Bloomberg)

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også