Les alt for bare 10 kr!

Brødrene Sand vil fornye kirkerommet

For første gang i karrieren trer Vebjørn Sand inn i rollen som kirkekunstner. Med seg har han broren Eimund – og en dyp fascinasjon for geometri.

Publisert 28. februar 2017

Med sandpapir i hånden og en lysende stjerne over hodet, er brødrene Sand i gang med siste innspurt. Altersmykkets metallgrå ben må pusses helt ned før de kan males hvite. Et bor på gulvet og en døpefont med halvt broderte kniplingsbånd, vitner også om at det fortsatt gjenstår litt arbeid. For øyeblikket henger Jesus ved utgangsdøren, korsfestet, men med gode utsikter til å få en bedre plassering innen vigslingsgudstjenesten finner sted på søndag.

– Dette oppdraget er som en drøm som går i oppfyllelse. Kirkedekorasjoner og altertavler, har på mange måter vært min skolering, sier Vebjørn Sand.


Et rom

Ønsket fra utsmykningskomiteen i Jessheim kirke var riktignok ingen malt altertavle, men et altersmykke i tråd med Vebjørns allerede kjente Keplerstjerne, som ble oppført like i nærheten i 1999. Nå er stjernen tilpasset et liturgisk rom og i midten er ikosaederet som består av 20 likesidede trekanter.

– Dette er smykkets hjerte og sentrum som ikke er en gjenstand, men et rom – ja, et sted. Dette stedet er vår visjon av kronen der «himmelens fugler bygger rede» fra Jesu lignelse, forteller Eimund Sand.

Kunstnerbrødrene har også jobbet sammen på tidligere prosjekter og deler den samme fascinasjonen for geometriske installasjoner og former. De bygger konseptet bak altersmykket på en historie som strekker seg tilbake til renessansemennesket og astronomen Johannes Kepler.

– Med sine lover om planetbevegelsene var han en fornyer av verdensbildet, samtidig var han dypt religiøs. I hovedverket sitt Harmonices Mundi (Verdensharmonien), lar han skaperverkets harmoniske skjønnhet i seg selv være et tegn på Guds storhet. For Kepler var vitenskap og trosliv brødre, det var ikke noe motsetningsforhold mellom dem, sier Eimund Sand.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også